סטנדרט חדש של איכות חיים.
נציג הנהלת העירייה, מחלקת הבריאות העירונית, אגפים ומחלקות העירייה, תאגידים עירוניים, מרכזים קהילתיים, רכזי בריאות מובילים מבתי ספר מקדמי בריאות, לשכת הבריאות המחוזית ת"א, נציגי ועד ההורים העירוני, עמותות וארגונים.
הרצליה מקדמת אורח חיים בריא לכלל התושבים, תוך צמצום פערים בריאותיים, כבר מעל ל-20 שנה. העשייה בקידום הבריאות מתאפשרת בזכות המדיניות העירונית מקדמת הבריאות, היוזמות הרבות ושיתופי הפעולה הרחבים בין אגפים ומחלקות העיריה, הקשר הישיר עם משרדי הממשלה ונציגי ועד ההורים העירוני, המסגרות עירוניות, מוסדות החינוך הפורמליים והבלתי פורמליים, מרכזים קהילתיים, עסקים ועוד.
העירייה אימצה מדיניות כוללת של עיר נקייה מעישון, עיר פעילה, עיר מקדמת תזונה בריאה ומקיימת, עיר חסונה ועיר ידידותית גיל.
תוכנית התזונה העירונית עוסקת בקידום תזונה נבונה ואורח חיים בריא, מזון, מקיים ונגיש לכל.
מנהל התוכנית: עדי חמו, מנהל מחלקת הבריאות העירונית והדס לרר, דיאטנית ראשית וסגנית מנהל מחלקת הבריאות העירונית
רקע: תוכנית התזונה העירונית, כחלק ממדיניות עירונית של קידום מזון בריא ומקיים לכלל התושבים, ללא הבדלים סוציואקונומיים תוך צמצום פערים בריאותיים – אותה מוביל ראש העיר מר משה פדלון, הינה מובילה ארצית בתחום קידום התזונה הנבונה ואורח חיים בריא ומושתתת על ההמלצות וההנחיות המעודכנים ביותר של משרד הבריאות לפי גיל ואוכלוסיית יעד. התוכנית פועלת בכל המסגרות שבאחריות הרשות, במסגרות החינוך הפורמליים והבלתי פורמליים, מועדוניות רווחה, מרכזים קהילתיים, ומהווה חלק בלתי נפרד ממכרזים של הרשות.
התוכנית מלווה בהדרכות מקצועיות של צוות התזונה העירוני, פרסום ושיווק להעלאת הידע והמודעות של התושבים לתזונה נבונה ואורח חיים בריא וכוללת תהליכי פיקוח ובקרה באופן שוטף על יישום התוכנית והצלחתה בפועל.
שותפים לתכנון: הנהלת העיר, לשכת רה"ע, מחלקת הבריאות העירונית, אגף החינוך, לשכת הבריאות המחוזית, נציגי ועד הורים, עמותת עתי"ד.
שותפים לביצוע: מחלקת הבריאות העירונית, לשכת רה"ע, דוברות העירייה, אגף החינוך, אגף תנו"ס, האגף לשירותים חברתיים, הוטרינר העירוני, רכזי קהילה, מרכזים קהילתיים, רישוי עסקים, עמותת עתי"ד.
מטרת התוכנית: הנגשה של מזון בריא, מזין ומקיים מהגיל הרך ועד הגיל המבוגר בכל המסגרות שבאחריות הרשות עם התייחסות מיוחדת לאוכלוסייה בסיכון ומצבים בריאותיים מיוחדים.
אוכלוסיית יעד: כיום סך של כ-7000 ילדים במוסדות חינוך מגיל 4 חודשים במעונות יום, גנים ובתי"ס, ועד גיל 21 בחינוך המיוחד, מעל 12,000 הורים וכ-300 משפחות מקבלים מענה ישיר של תוכנית התזונה העירונית. בנוסף, כלל בתי האב בהרצליה נחשפים לפרסום ושיווק התוכנית, הזמנה לפעילויות פתוחות לקהל הרחב, הרצאות וסדנאות שונות – אשר גם היו מותאמות למגבלות הקורונה בשנת 2020.
תהליכי יישום והערכה: כלל מערך המזון מפוקח באופן צמוד ושוטף החל מנקודת המוצא במפעל ההזנה ועד נקודת הקצה בצהרונים, המזון עובר בדיקות מעבדה בשגרה, מונפקים דו"חות ביקורת ומתוקנים ליקויים. הפקת דו"חות ביקורת של דיאטניות עירוניות, דגימות מזון ממעבדה מוסמכת של משרה"ב, שאלוני תזונה בצהרונים, התקבלות מזון ועמידה בהנחיות התוכנית, סקר שנתי דרך "פרלמנט בריאות הילדים", נתוני גדילה של ילדים ומתבגרים – משרד הבריאות, תשאול טלפוני יזום של מקבלי השירות במסגרות השונות לאורך השנה.
לסיכום: תהליכי הטמעה של שינוי בהרגלי צריכת מזון בקרב האוכלוסייה, שינוי חיובי להרגלי אכילה נכונים ומודעות לתזונה נבונה ואורח חיים בריא דורש התגייסות רחבה ברשות וקידום שיתופי פעולה רב-מערכתיים; בדגש על הנהלת העיר- להובלת מדיניות, אנשי מקצוע בתחום ליישום תוכניות, קשר שוטף עם השטח, קהילה ובתי אב. אנו רואים כי כאשר השינויים המיוחלים מתבצעים בהדרגה ובהתמדה, בשיתוף פעולה מלא ומותאמים לשטח, יש הצלחות רבות וכיום – בהרצליה כולם מדברים בשפה משותפת אחת של בריאות.
קישור למצגת מלאה של תוכנית התזונה העירונית: מצגת תוכנית התזונה העירונית -2020-2021
תוכניות: