השתתפו: מאור זהר (מ.א. גולן), סיגלי טיפנברג (מ.א. בני שמעון), יערה בן הראש (מ.א. גזר), דפנה אברמס (מ.א. גליל עליון), קארין פלג נוימן (מ.א. חוף השרון), יעל שקד (מ.א. עמק חפר), איריס בחר (לשכת בריאות מרכז), ד"ר זיוה שטל, אתי אוחיון (לשכת בריאות דרום), סמדר אלינסון (מכבי שירותי בריאות), ליאת ורד חן, גליה שפריר (ארגון בטרם), ד"ר מילכה דונחין, אילנה שמלה, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות).
המפגש החל בסבב הכרות. מילכה: פותחת בדברי הסבר על מהות הפורום הזה. כל הרשויות שברשת חולקו לאזורים, כל אזור נקבע לפי לשכות הבריאות. יש 6 פורומים גיאוגרפים ובנוסף פורום של מועצות אזוריות. זאת משום שיש דברים ייחודיים ומשותפים למועצות האזוריות, וחשוב לדון בנפרד. המטרה היא למידה הדדית, הכרות ,יצירת שותפויות בין רשויות, עם גופים חברים ברשת וגופים מרכזיים נוספים כמו ארגון בטרם. מקווה שתהיה בעתיד גם נציגות של משרד החינוך.
פרופיל בריאות עירוני פרופיל בריאות – אוסף נתונים שנותנים תמונת מצב על בריאות, הרגלי בריאות, עמדות של אנשים, תפיסת הסביבה ועוד. המטרה היא לזהות צרכים ונכסים כדי לכוון את התכנים של העשייה. עצם העבודה על הפרופיל יוצרת שותפויות. חלק מהפרופיל זה מיפוי של השירותים הקיימים. עד היום בצענו פרופיל בריאות ב 12 רשויות, כולן ערים, לא עשינו פרופיל במועצות אזוריות בגלל המורכבות של הנושא. בערים השווינו בין אזורים בעיר ובין קבוצות אוכלוסייה. במועצות אזוריות אפשר לראות כל ישוב כאילו הוא שכונה בעיר אבל יש הרבה ישובים במועצות אזוריות וצריך מדגם מאוד גדול, או לחבר ישובים דומים כפי שנעשה בערים (מחברים שכונות לשם חלוקה לאזורים). הסקר יקר. הלמ"ס גובה תשלום גבוה להוצאת מדגם ואמידה.
הנושא נפתח לדיון: ש. מה אתם חושבים, איך אפשר לבצע את הפרופיל? קארין - אפשר להעביר שאלון עם גוגל פורמס. הכוונה לשלוח שאלון לכולם. איזה אחוז מייצג? מילכה - סקר שנעשה באופן הזה הוא אף פעם לא מייצג. ההיענות למילוי השאלון לא עולה על 10% בד"כ והמשיבים לא מייצגים את האחרים. אם מוציאים מדגם ושולחים את השאלון רק למי שנכנס למדגם, זה יהיה מדגם מייצג. מייצג = לכל קבוצה באוכלוסייה יש אותו סיכוי להיות במדגם. יש לנו שאלון שבנינו ורצוי להשתמש בו – יאפשר השוואה לישובים אחרים. ש. האם מישהו עשה מהלך של איסוף מידע או מיפוי שירותים קיימים, מיפוי תוכניות קיימות? יערה - מיפוי שירותים קיימים זה יותר חזק בקיבוצים שם יש מישהי שעוסקת בבריאות וגם מרפאות של הכללית שיש להן נתונים. מציעה להתחיל במועצות שיש מקדם בריאות בכל ישוב, שיוכל לסייע באיסוף מידע. מילכה - עצם המיפוי בונה את השותפויות. צריך למצוא בכל ישוב את המשוגע לדבר ולבנות צוות עבודה. יעל - אני בהתחלה של המיפוי. יש לנו בעמק חפר 41 ישובים אני מנסה לגייס מתוך הישובים צוות עבודה. הכינה טופס אקסל לצורך איסוף המידע – מצ"ב. דפנה - יש מיפוי שעשינו. גם האשכול עשה מיפוי. גייסנו מקדמת בריאות בכל קיבוץ על בסיס התנדבותי. עשינו מודל חדש של פיתוח תוכניות בריאות בתוך הישוב. מילכה - רצוי להתחיל ממיפוי השירותים. לגבי מיפוי הצרכים – היתה לנו פגישה בנושא לפני הקורונה במ.א גולן. הגענו להסכמה שנכון לבצע rapid appraisal -מבוסס על מידע ממקורות לאומיים ומועצתיים + איסוף מידע איכותני – ראיונות עם אנשי מפתח + קבוצות מיקוד עם תושבים. זיוה – צריך לעשות קבוצת מיקוד לקבוצות אוכלוסייה ייחודיות – צריך להתאים את הזמנים. קארין – איזה מידע אפשר לקבל מהקופות? מילכה – עד כה לא הצלחנו לקבל נתונים, למעט מהכללית עבור אום אל פחם. סמדר – יש בעייתיות בקבלת נתונים מהקופות. מציעה לעשות זום של כל 4 מקדמות הבריאות של הקופות – הן צריכות לקבל אישור מהגורמים הרלבנטיים להעברת מידע. במועצות אזוריות זה עוד יותר מורכב משום שלא כל הרשויות במועצה אזורית שייכים לאותו אזור של קופה. יערה – ברוב המועצות האזוריות שולטת הכללית. מאוחדת ולאומית בכלל לא מתייחסים אליה. מילכה – השאלה איך אוספים נתונים במועצות. זיוה - אפשרות אחת היא באמצעות סטודנטים לעבודות גמר. בכל אזור יש גוף אקדמי שאפשר לגייס ממנו סטודנטים לעשות סקר. גליה – מציעה לבחון אולי כבר נעשה איסוף מידע על ידי גוף כלשהו במועצה. דפנה – עובדים עם תל חי על בסיס קבוע. סטודנטים משתלבים בעבודת המועצה. מילכה – רצוי שכל מועצה תאמץ מוסד אקדמי. סמדר – מאד מעוניינים לשתף פעולה עם הרשויות ועם בטרם. מילכה - חשוב מאוד לפעול עם כל הקופות, להציע לכולן לשתף פעולה. היתה לנו לאחרונה תקלה, אחת הרשויות הוציאה פרסום עם לוגו של קופה אחת. מתאמת הבריאות לא ידעה שעליה לפנות לכל הקופות, וזה הביא לכעסים מכוון הקופות האחרות. כפי שאנחנו דורשים הצעות מספקים אחדים, צריך ליידע את כל הקופות גם אם קופת חולים אחת מציעה פעילות, מבחינה משפטית צריך לפנות לכל הקופות.
ליאת ורד חן – בטרם - עוסקת במניעת תאונות ילדים, מלידה עד גיל 18. יש הרבה תוכניות התערבות בקהילה שיתופי פעולה עם קופות חולים, בתי חולים, טיפות חלב ורשויות. אין משהו שנכון לכל הרשויות. בדרום עובדים עם הרשויות הבדואיות, מפעילים פרויקטים בהתאם לפרופיל של הרשות. ההפעלה מתוכננת בהתאם למאפייני הישוב, לכן המיפוי חשוב כדי להתאים את תכנית העבודה לרשות. מכשירים אנשי מקצוע שעובדים עם הילדים, אנשי חינוך ובריאות. עובדים עם הקבל הרחב - הרצאות להורים במסגרת תכנית `אם לאם`, בגני ילדים, נותנים מידע. נשמח להיפגש עם כל אחד ואחת לתפור תכנית לישוב.
גליה - אנחנו ארגון קטן וזריז שנמצא בפריסה ארצית יש לנו ניסיון בתכנון תוכניות התערבות, יודעים ליצר שותפויות. עובדים עם גורמים שונים בקהילה. אשמח לשיחה גם במועצות אזוריות. מכירה את המורכבות, יש המון שונות. עובדים גם עם מתנדבים. עובדת עם מתנדבות בחברה הערבית עם 12 ישובים. סמדר – שואלת היכן בטרם שותף בהכנת תוכנית לפתיחת שנה. ליאת – אפשר להעביר מסרים להורים איך בוחרים גן בטוח, להכשיר את אנשי המקצוע. השירות של בטרם עולה כסף, אין לנו מימון אנחנו נותנים את השירות. גליה – לפעמים אנחנו מצליחים לגייס משאבים כדי להקל על הרשויות. ליאת – בפורום הזה ישנם האנשים שאתם אפשר לקיים שותפויות. יערה - ניסיתי לעשות שיתוף פעולה, המחיר היה גבוה מדי בשבילנו. רק מועצות עשירות יכולות לשלם. לא הצליחה להוציא לפועל. ליאת וגליה – מציעות לחשוב יחד עם המתאמים כיצד להוציא לפועל תוכניות רלבנטיות.
שיתוף בדוגמאות מהשטח
יערה - מתכננת להקים פורום אימהות צעירות. יש להם מתנדבת של אם לאם. מילכה - תשלח את סיכום המפגש שהיה לנו לפני שנה עם מנכ"לית אם לאם. דפנה – עסוקה בהכנות לשנת הלימודים הבאה. הכינו לפני שנה חוברת "עולים בבריאות". זו חוברת שהורה וילד יכולים לקרוא יחד, חוברת בריאות שיש בה גם מתכונים. מוכנים לחלק לכולם. עסוקים גם בפרויקט תזונה בגיל הרך. הכניסו תזונאיות שעושות הדרכה לגנים, תהליך מעניין. וכן קבוצות של אימהות ובנות בנושא של אכילה ודימוי גוף. לכל קיבוץ שפונה מנסים לתת את המענה. סיגלי – עושים עכשיו סדנת בישול של הורים ומתבגרים ביחד. בנוסף, פעילות הורים וילדים לחיזוק הקשר, באמצעות פעילות גופנית, יחד עם אגף הרווחה. בחרו בישובים שיש בהם יותר צורך. מקיימים סדנא באנגלית לעובדים זרים שעובדים בישובים במועצה. בנו חוברת סביב תזונה בריאה ופעילות גופנית. ישנם נציגים בישובים, בונים עכשיו פורום של בעלי תפקידים בישובים ומתכננים להכשיר אותם להגיע לאוכלוסייה. שואלת האם יש דוגמא של קולות קוראים לישובים. מילכה - במועצה אזורית גולן עשו עבודה כזו במשך שנים. הוציאו קולות קוראים לישובים בנושאים שהמועצה הייתה מעוניינת להוביל בהם פעילות. המועצה מימנה את הפעילות למי שהשיב לקול הקורא. מאור יכול לתת לכם מידע על קולות קוראים אלה. סיגלי - גם יוצאים עכשיו עם סימון ירוק לבתי ספר. איריס בחר - עובדים עם כולם, מנסה גם לכוון בתוכניות של אפשריבריא. כרגע זה הכנות כי אין תקציב. אתי אוחיון - אני נחשפת לכל מה שקורה בלשכה. עובדת עם סיגלי בשיתוף פעולה מלא. יש להם גם תוכנית פעולה עם המגזר הבדואי, תוכנית לעובדים, לאט לאט נכנסת לכל המועצות. זיוה – מציעה את עזרתה בעניין המיפוי ופרופיל הבריאות – יכולה לסייע בניתוח נתונים וגם ביצירת חיבורים עם מוסדות אקדמיים וסטודנטים.