השתתפו:, מיכאל אוחיון (באר שבע), יניב אפוטה (ירוחם), סיגלי טיפנברג (מ.א בני שמעון), ד"ר טלי בראון (מכבי שירותי בריאות), ליאת ורד חן (בטרם), ד"ר זיוה שטל, אתי אוחיון (לשכת בריאות דרום), תחיה קרבטרי ד"ר מילכה דונחין (רשת ערים בריאות)
המפגש החל בסבב הכרות. מילכה – מטרות הפגישות האזוריות הן להכיר רשויות מקומיות שכנות וגם להכיר את כל השותפים הפוטנציאלים, להרחיב שותפויות, ליצור פעילויות אזוריות משותפות של כמה רשויות אשר נמצאות בקשר. זו גם הזדמנות להעלות בקשות אל הנהלת הרשת. מקווה גם שייווצר קשר עם נציגי משרד החינוך.
שיתוף בהתנסויות מוצלחות
מיכאל - עבדנו כמה חודשים יחד עם זיווה שטל, אתי אוחיון וקופות החולים - פותחים קורס שגרירי בריאות בקהילה (שב"ק). הוצאנו הודעה אתמול כדי לגרום לאנשים מהקהילה וגם ממחלקות עיריית באר שבע לקחת חלק בקורס. הכוונה להדריך תושבים בנושאים של קידום בריאות, נבנה צוות של פעילים אשר יהיו קשורים בנו ויהיו שגרירים. מי שמעונין לפתח משהו דומה בישוב שלו - מוכן לסייע.
מילכה - האם הכוונה שהם יהיו שגרירים ויעשו פעילות עם תושבים נוספים?
מיכאל - כן זו נבחרת של אנשים הם ימשיכו אותנו במקומות שנעצרנו ואפשר להרחיב.
זיוה – זה קורס משותף שיכשיר פעילים מבר שבע ומקווה גם מחוץ לבאר שבע. יש עוד קורס שיוצא לדרך – קורס משותף למשרד הבריאות ורשת ערים בריאות למתאמי ומקדמי בריאות, יערך בשיתוף עם עירית באר שבע. כיום יש יותר מ 20 נרשמים.
יניב – עומד להשתתף בקורס הנ"ל. השם `מתאם בריאות` נראה לו מפחית את התפקיד. הוא מעונין להיות מנהל יחידת בריאות.
מילכה – משיבה כי השם בא מתרגום המונח שקבע ארגון הבריאות העולמי coordinator יש בזה הגיון, מציג את מהות התפקיד. ההגדרה האדמיניסטרטיבית היא מנהל יחידת בריאות. בעל התפקיד הוא המתאם את עבודת כל המחלקות בעירייה. חלק מרכזי בעבודת המתאם הוא בניית שותפויות והפעלתן. המעגל הפנימי של שותפים הם כל מחלקות העירייה ויש מעגלים נוספים – כל השותפים שכאן, תושבים ועוד.
יניב - אני גם נציג של התכנית הלאומית למניעת אובדנות, רוב התפקידים שלי עוסקים בבריאות. יליד ירוחם, בעל תואר ראשון במדע המדינה ויחסים בינלאומיים, תואר שני בייעוץ ארגוני, עכשיו עושה תואר ראשון במשפטים. היה דובר ועוזר של מיכאל ביטון (ראש המועצה לשעבר), ואחר כך דובר של גדעון סער. היה גם פרויקטור קורונה בירוחם. נחשף לעולם הבריאות. עבד בשותפויות עם קופות החולים ומשרד הבריאות. ירוחם לקחה אחריות ומנהיגות בזמן הקורונה, פתחו מרכז חקירות אפידמיולוגיות, חיסונים ועוד מהלכים אסטרטגיים חשובים. זו היתה הצלחה. בסיום המגיפה הוצע לו לקבל את תחום הבריאות במועצה. למדתי את הנושא בעזרת זיוה ואתי וקורס של אשכול נגב מזרחי. עוסקים גם בבריאות הנפש, יש ניסיון להקים פיילוט בבריאות הנפש בשיתוף עם מד"א. ביצעו סקר בריאות ושביעות רצון מקופות החולים, הרבה מידע הצטבר, יש הרבה נקודות שיתוף פעולה עם הסביבה. מתרשם שהרשת היא גוף מקצועי שאפשר להעלות שאלות. גם מפעילים תוכניות באפשריבריא. וזה גם גרם לו להבין שהבריאות נמצאת בכל דבר, בתכנון עירוני, ועוד. עדיין לומד את התפקיד.
מילכה - הקמנו שולחן עגול בנושא בריאות נפשית. הכנו שאלון לשם מיפוי הנעשה בתחום ברשויות. שלחנו למתאמים ומבקשים שיתייחסו. מכיוון שלא לכולם השאלות היו ברורות – משפצת עכשיו ותפיץ שוב.
סיגלי – היו פעילויות רבות בחופש לבני נוער. שיחות של מתבגרים והוריהם בהנחיית מאיר חנוכה (שחקו כדורגל לשעבר) על שימוש באלכוהול ועישון. זה היה בשיתוף אגף קהילה העוסק במניעה. בתחילת שנת הלימודים מקימים פורום של שגרירי בריאות עם 60 תלמידי בתי ספר, נפגשים כל חודשיים, מכשירים אותם שיחזרו לבית הספר ויובילו את התהליך בביה"ס ובקהילה. יוצאים עם הסימון הירוק בכלבויים של הקיבוצים והישובים – הפורום הזה שותף. כיף לעבוד עם בתי הספר. זה גם בשיתוף עם הפיקוח על הבריאות בבתי הספר של משרד החינוך.
ליאת – בטרם - בקיץ אנחנו מקיימים פעילות עניפה במניעת תאונות קיץ. נפתח מוקד חדש בנושא של רחצה בטוחה במים פתוחים. בני הנוער יוצאים למקומות שונים, רואים עלייה בתמותה מטביעות בעיקר בבריכות פרטיות, הקורונה העלתה מאוד את הנושא של בריכות פרטיות, גם שיכחת ילדים ברכב עדין מאוד רלבנטי. הנוכחות שלנו בפורום היא כדי לפתח שיתופי פעולה. מזמינה את החברים מהרשויות להצטרף. נשמח לקחת חלק בקורס שעיריית באר שבע מכינה. הנושא צריך להיות מותאם לכל רשות בנפרד. היה לנו שבוע בטיחות הילד- המון אירועים ברחבי הארץ. בנובמבר מתקיים יום הילד הבינלאומי מזמינה לחשוב על קידום בריאות בנושא.
מיכאל – ישלבו את הנושא בקורס השב"ק.
טלי בראון - ביצענו מספר פעילויות לאחרונה: 1. שבוע עידוד הנקה עשינו בכל המחוז, צריך לחזור ולעשות לאורך כל השנה 2. הכנה לכתה א` 3. עם הפנים לחודש המודעות לסרטן השד 4. יום הקשיש הבינלאומי נשמח לשיתופי פעולה. אנשים כן באים לפעילויות ופחות לזום יש לנו הרבה מה לתת.
מיכאל - נשתף את כולם במיזם בנושא סרטן השד. יש להם רעיון ובקרוב יפגישו את כולם.
מילכה - הייתה פגישה עם היועצות למעמד האשה ברשויות, ממליצים ליצור שותפויות אתן בכל מקום. יש רשויות שמתקשות להוציא אנשים מהבית לפעילויות.
טלי - לנו מאוד קשה לגייס אנשים, משקיעים בהרצאות ובסדנאות אנשים פחות באים.
אתי - עבדתי בכללית בעבר כרכזת אונקולוגיה. הייתי עושה הרצאה על סרטן השד הגיעו אלפי אנשים לאחר הקורונה אנשים לא מגיעים, שבעו מהנושא אפילו שזה חשוב. צריך להשתלב עם משהו קיים. מתכננים פעילויות עם האגודה למלחמה בסרטן ואחרים. מבקשת להשתלב בפעילויות של אחרים.
תחיה - אתי מה דעתך להשתלב במקומות העבודה אשר ממילא משקיעים בבריאות העובד ואיכות החיים שלו, להצטרף לתכנית פעילויות אשר הם מקיימים כי יש שם קהל שבוי.
מילכה – מבקשת לדבר על תהליכי עומק ולא רק על הרצאות.
ורד - רעיון נהדר לעבוד עם מקומות עבודה. לבנות תכנית שנתית, גם לרתום את ההתנדבות של העובדים. אפשר לרתום את המתנדבים לפעילויות קהילתיות. כל מקומות העבודה שיש להם אחריות תאגידית יכולים לתת MATCH לפעילות ברשויות.
מיכאל – יש לנו קשר עם כי"ל בהקשר של בריאות העובדים ומניעת עישון. צריך להיות יצירתיים ולבוא עם רעיונות חדשים, להיות מעניינים ואטרקטיביים. בשנה שעברה קיימו מפגש של מחלימות והגיע קהל גדול.
נחשוב על קורס קצר שיעסוק בשיווק ופרסום.
מילכה מדווחת על הקמת רשת של ערים יווניות וישראליות. כל מי שאמר שהוא רוצה נמצא בקבוצה. נציגי 8 רשויות נוסעות למפגש שיתקיים מחר. ביחד נבנה את תוכנית העבודה. לאחר ההשקה אפשר יהיה לצרף רשויות נוספות. המפגש הבא יתקיים בתחילת דצמבר במסגרת המוניאקספו.