השתתפו: אתי בוסקילה (גני תקווה), מורן שומרת (הוד השרון), שרון ג`ורג`י (כפר סבא), , ורד שני (מ.א. דרום השרון), יעל שקד (מ.א. עמק חפר), איב אופל (נתניה), אסנת בירנבאום (פתח תקווה), איריס בחר (לשכת בריאות מרכז), אורלי לביד ברזל (ארגון בטרם), תחיה קרבטרי, דר` מלכה דונחין (רשת ערים בריאות)
המפגש נועד לקדם שותפויות בין רשויות, עם לשכת הבריאות, קופות חולים, ארגון בטרם, שיתוף בידע ומידע וכן העלאת צרכים מהשטח להנהלת הרשת.
דיווחים מהשטח יעל שקד – דווחה על הישיבה הראשונה של ועדת ההיגוי, בנוכחות ראשת המועצה. ציפתה להטמיע את התפיסה של תפקיד מתאמת הבריאות אך התאכזבה שעדיין רואים בתפקיד מי שאחראי לשירותי בריאות לפרט, כפי שהורגלו משך שנים רבות.
אסנת – מגיעים אליה סטודנטים לבריאות הציבור כדי ללמוד מה עושים בעיר. העשייה רבה. פועלים בתחום הגיל הרך, נשים אחרי לידה, עובדת עם יעל חן רביע על אכילה קשובה בצהרונים, פעילויות לקשישים. אושרה מדיניות של שתיית מים בלבד. אין יותר שתיה מתוקה בעירייה. אחרי שנתיים של עבודה קשה מתחילים לפנות אליה ממערכת החינוך. יש שיתופי פעולה עם המרפאות המקומיות של הקופות. בתי החולים מספקים הרצאות בזום לקהילה. נוצר קשר הדוק עם מרכזים רפואיים, עם כל אגפי העירייה, עם בטרם, אנחנו משלבים בריאות עם בטיחות בבית, בדרכים ועוד נושאי בריאות. הסיפוק הוא גדול לראות שהבריאות חלחלה להרבה מקומות, אירועים. המאמץ נושא פרי היום אני לא צריכה להילחם מחזרים אחרי.
ורד – הקימו ועדת היגוי בראשות ראש המועצה. לאורך כל השנה פעילים בתחום הבריאות, היו אנשים סביב השולחן שלא היו מודעים למה שעשינו במועצה. היו הרצאות בנושא סרטן השד , באוקטובר עסקו בבריאות הנפש – אנחנו מנסים לעשות הכל עם כוחות מקומיים, המספרים סיפורים אישיים. בנושא קיימות - העברנו את כל המועצה לכלים רב פעמיים, מקיימים פרויקט השכרת כלים לאירועים בישובים, ללא תשלום. הקימו גינה לצמחי מאכל לטובת העובדים בעירייה. עם קרן ברכיהו נתנו הדרכה לבישול בריא במעונות היום - המשתתפים היו מרוצים מאוד. מקיימים ימי העצמה לעובדים, השנה משלבים נושאי בריאות, תנועה, מזון בריא. קיימת פעילות עניפה לגמלאים. יש לנו 2 בתי ספר מקדמי בריאות מתוך 10. בבי"ס תיכון הקימו מטבח ומעוניינים להצטרף לבתי ספר מקדמי בריאות. אין לה קשר עם קופות החולים, המועצה מחולקת בין שני מחוזות של הקופה - לא הצליחה להביא למועצה ניידת ממוגרפיה. תשמח לשיתופי פעולה עם רשויות סמוכות בנושא.
מילכה - תבדוק את עניין הקשר עם הכללית (הקופה הגדולה).
מורן – שמחה לשיתופי פעולה עם מ.א. דרום השרון הסמוכה להוד השרון. בלחץ של יועצת ראש העיר לשוויון מגדרי, הביאה ניידת ממוגרפיה. בהוד השרון אין שום מכון הדמיה. הכללית כן מביאה ניידת ואילו אנחנו צירפנו את כל קופות החולים ליוזמה. נבדקו 72 נשים. לשם הבאת הניידת פנתה אל לובה מאסותא. הפרויקט הזה העלה את המודעות. מעכשיו זה יהיה כל שנה. פרויקט שעכשיו עובדים עליו - מילון התיאבון – הרעיון נלקח מפתח תקווה. אני לוקחת השראה מדרום השרון ונעזרת בקרן ברכיהו לגבי הרצאות לצוותים בגיל הרך בנושא תזונה. יוזמה מקומית - פסטיבל פירות הדר. הזמינו את התושבים שיש להם עצי פרי, היה שיתוף של תושבים בהכנת מאכלים, יצירות אמנות. חושבת על שיתוף פעולה עם ורד לגבי גיוס בעלי פרדסים בקרבת הוד השרון לקיומו של הפסטיבל השנה. כמו כן, ציינה שהיתה השנה ביוון.
מילכה - התחלנו מהלך של שיתוף פעולה עם רשויות יווניות וישראליות. 3 רשויות כאן שותפות – כפר סבא, הוד השרון ופתח תקווה.
שרון - רואה אצל מתאמים כל כך הרבה דברים מדהימים ומעוררי השראה לעשייה בכיוונים רבים. בכפר סבא עסוקים בהפצת ספרים לבתי ספר, הפקות של כנסים והרבה פעילות. בעיניה קפיצת המדרגה היא השותפויות של תושבים מהאזור – הצליחו להגדיר יום בספטמבר ולהביא למעלה מ 100 הורים להרצאות של מניעת אובדנות וחוסן. גם בתוך הארגון, היוזמות מגיעות אלינו ואנחנו יכולות להיות חלק מפעילות. למשל, פסטיבל `מתנות מהגינות` עשינו בשותפות עם מחלקת הקיימות, נושא חוסן זהב מטופל ברווחה – זה שלהם לגמרי. הייתה לנו פריצת דרך השנה והגענו אל לשכת ראש העיר, באמצעות יועצת ראש העיר, פעלנו בנושא לידה שקטה, על ידי מתן כלי חוסן. פתחו כבר קבוצה שניה. מגיעים גם מכל האזור. היום לשכת ראש העיר שותפה. העובדה המשמעותית היא השותפויות שמתחזקות כל הזמן והיוזמות מחוץ לדברים שביוזמתנו. זה שהבריאות מופיעה בכותרת של אתר העירייה מעידה על שינוי התפיסה. רואים בעירייה צורך בקיומה של מחלקת הבריאות.
יעל – מרגישה שהיא רק בהתחלה, מנסה לבנות את השותפויות. שותפים רבים היו בישיבת ועדת היגוי – שאלה כל משתתף מה חשוב לו לקדם במסגרת תפקידו, עבדו בקבוצות על פי נושאים שעלו וכן נשאל כל אחד איזה תפקיד מוכן לקחת על עצמו. ראשת המועצה היתה נוכחת בכל מהלך הפגישה של ועדת ההיגוי, וכן שניים מתוך שלשת הסגנים. אורלי - הייתה לי זכות להיות בוועדת ההיגוי אצל יעל, הייתה אווירה מאוד טובה, יעל הצליחה לתת זריקת מוטיבציה רצינית.
איב – קיימו לפני מספר חודשים ישיבה של ועדת היגוי, כל השותפים הגיעו, יש לנו יושבת ראש חדשה, ליאורה לוי, סגנית ראש העיר. מנסה לקדם הרבה דברים, ממליץ שיושב ראש ועדת ההיגוי יהיה בתפקיד פוליטי - זה עוזר מאוד. יש לו בעיה, מגיש תוכניות בשותפות עם מנהלי אגפים לאפשריבריא, אין לו תקציב נוסף של הרשות לביצוע תוכניות נוספות, מעבר למטצ`ינג לתוכניות אפשריבריא.
איריס – שואלת אם יש פעילויות שמקדמות בריאות במחלקות אחרות.
איב – יש פעילויות שנעשות במערכת החינוך אך לפעמים אין דווח על פעילויות טובות ויפות שלא מקבלות ביטויי בתקשורת. יש בעיית אגו. ישנה שותפות כאשר מביא תקציב (מאפשריבריא).
מילכה - מתאם הבריאות צריך להיות היוזם, שיכירו אותו ושיבינו שהוא צריך להיות שותף. ברגע שירגישו שהמתאם שותף מלא (לא רק בכסף) – זה יעבוד.
שרון - כדי להתחיל לשים רגל בדלת, צריך שיהיה למתאם ידע, או כסף לשותפות. אם לא כסף אז אפשר לתרום בעשיית חיבורים בין מחלקות העירייה לקופות חולים, לפרסם פעילויות. צריך לדעת שאנחנו עוסקים בבריאות מטעם העירייה, לא רק בקידום בריאות. למשך, הכסף של אפשריבריא לא כיסה עד לאחרונה את נושא החוסן בו עוסקים בעיר כבר מספר שנים. עד שלא תהיה משרה ברורה ויציבה בתוך הרשות עם סעיפי תקציב ושהמעמד יהיה ברור – יהיה קשה.
איריס - ידע מקצועי זה משהו חשוב וכשיש כסף יותר קל, אבל אתם מביאים דברים נוספים – היכולת לגיס מגורמים אחרים, לעשות חיבורים, באים בלי אגו, נותנים קרדיט לכל השותפים, אני רואה בשטח הצלחה, קשרים בינאישיים חשובים. זה תהליך שנבנה לאט.
איב - יש בעיה. הגיע הזמן שלא רק משרד הבריאות נותן תקציב אלא גם משרדים אחרים- רווחה עבודה שיתנו תקציב לנושא בריאות, למתאם הבריאות.
מילכה – הבוקר התקבל מייל מדר` שגית ארבל, הרופאה הראשית של משרד הרווחה, בו הודיעה שקיבלה לעבודה אחות (תייצג אותה בקואליציה למניעת עישון) – עכשיו יש לנו כתובת במשרד הרווחה.
איריס - במשרד הבריאות יש ליווי רשויות שבאפשריבריא. בנוסף, ישנן תוכניות קידום בריאות דרך המחלקה לקידום בריאות - יש תקציבים נוספים אחרים. הרשויות צריכות לדעת שיש תקציבים לתוכניות ספציפיות דרך המחוז. יש תקציב לרשויות חרדיות. יש תוכנית בבריאות הנפש שנעשית ברמה אזורית. כרגע זה במסגרות של סל שיקום. קיבלנו תקציב מקול קורא בתזונה.
אורלי- בטרם – ההתמקדות שלנו בגיל הרך, פעילות להורים אחרי לידה. אם אתם מתכננים פעילויות להורים לגיל הרך, יש לנו הרבה מענים- הרצאות, מפגשים, אירועים קהילתיים שפונים לאוכלוסיית הורים לאחר לידה. לדוגמא, בראשון לציון עשו אירוע גדול - מועדון יולדות , עמדנו בעמדת הסברה ונתנו מענה להורים, פתחנו אפשרות לקבל הדרכה פרטנית בבית, היו הרבה מעוניינים. אנחנו מגיעים אל המשפחות הביתה. אשמח לתאם פגישה. הפעילויות ניתנות בתשלום, בהתאם לצרכים. יש גם פעילויות לגילים נוספים. הכל נעשה בשיתוף עם נציגי הרשות.
אתי בוסקילה - מתחילה פרויקט חדש - הזנה בגנים. בגני תקווה ההורים מביאים אוכל מהבית, בד"כ לא אוכל בריא. הגננות התנגדו בתחילה. היום מתחילים בפיילוט ב- 10 גנים מתוך 45 הקיימים, לאחר שעשינו יישור קו ונתנו פתרון לכל בעיה שעלתה. מאמינה שיצטרפו עוד גנים, לאחר ניסיון זה. אנחנו מנסים להוכיח לגננות שזה לא מעמיס עליהן עבודה. הן צריכות רק להגיש. לאזרחים וותיקים – בחודש הוותיק קיימו פעילויות, סדנאות עם קופות חולים, יום הסכרת, מרוץ העלאת מודעות לסרטן השד. מקבלת השראה ממתאמים שחולקים מידע בוואטסאפ. מתאמת חדשה. ועכשיו גם מנהלת את אגף הספורט וגם מתאמת. כשהיתה צריכה למלא את הקול הקורא לאפשריבריא (מסלול 2) לא ממש הבינה איך נכון ליעד את התקציבים. למדה מהשטח שיש פעילויות שנעשות בלאו הכי, גם ללא התקציב שניסתה להציע למחלקות, כמו גינות נגישות ומתקנים נגישים, הצללה. היתה שמחה אם היה לימוד נכון של הבסיס – איך נכנסים לתפקיד, איך בודקים מה כבר קיים.
שרון - לוקח זמן להבין את הטריטוריה והזהות של המחלקה, את עושה את זה, מתחילים מדברים שקורים כבר כי עוד אין לנו מערכות יחסים שהבריאות בפנים. צריך להשקיע בדלתא.
אתי - צריכה בהתחלה ליצור בז. לחדשים שנכנסים צריך להתוות את הדרך. כשהתחלתי לבנות את התפקיד נפגשתי עם כל קופות החולים, דיאטניות, הוצאתי קול קורא לתושבים - אני אתן במה ואתם תתנו מהידע. יש תושבים רבים אנשי מקצועות בריאות. השיווק והיחסים הבינאישיים שלי זה מה שעזר לי. אני עושה הרבה דברים ברגלים ונותנת קרדיט וזה עובד יופי. אישרו לה לאחרונה כוח אדם נוסף.
מילכה - לגבי תבנית עבודה שתשרת את כולם, אי אפשר לתת מרשם אחיד לכל הרשויות. דרך העבודה מותנית בהרבה גורמים מסביב: מבנה הרשות יחסי גומלין בין המחלקות, הגיבוי של ראש הרשות. תפקיד המתאם צריך להיות גמיש ופתוח ומוכן לשתף פעולה וללמוד מאחרים. יעל – מבקשת לראות דוגמאות של תוכניות עבודה כדי ללמוד איך עושים. מילכה – אני לרשותכם. מוזמנים להתייעץ.