השתתפו: נטע גומפריך (קריית מלאכי), מירי בן דוד (אשדוד), סיגלי טיפנברג (מ.א. בני שמעון), יניב אפוטה (ירוחם), תמר יוספי (אשקלון), שרית קופפרמן (לשכת בריאות אשקלון), דר` טלי בראון (מכבי), [דר` אביטל הירש (אשכול נגב מזרחי)], מילכה דונחין, סימא ווצלר, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות).
למפגש זה יש פורמט קבוע, מטרותיו: 1. לשתף במידע וליצור פלטפורמות של שותפויות בין רשויות קרובות וגם עם ספקי שירות. 2. להציג בקשות להנהלת הרשת, לסיוע.
מילכה ציינה את פטירתה של מזל שניר: מזל הייתה מתאמת הבריאות של קריית גת ואחר כך מנהלת יחידה ומנהלת מחלקה ובשנתיים האחרונות הגיעה לתפקיד של מנהלת אגף לקליטה בריאות הציבור ומעמד האישה. היא עבדה בעירייה משנת 1993. היא הייתה דוגמא לכולם. היתה אלופת השותפויות. הפניתי אליה אנשים רבים מהרשת ללמוד ממנה כיצד יוצרים שותפויות. היו לה עיניים יפות, חודרות. באמצעות המבט שלה היא הצליחה לגייס את כל מי שרצתה. היא עשתה ניסים ונפלאות. היא לא סיפרה לנו אבל התברר כי קיבלה את אות יקיר העיר קריית גת. זו אבדה גדולה. סימה הוסיפה כי ראש העיר ציין את תרומתה לעיר בהלוויה שלה. היו אנשים רבים בהלוויה. שרית הוסיפה - היא הכירה בשמות כמעט אל כל התושבים בעיר. ניסינו ביחד ליצור שותפות עם הקהילה החרדית, החדשה. בנו יחד יום בריאות האישה, בנושא הנקה. לא הספיקו להוציאה לפועל. היו להן פגישות סדורות, היא לא ויתרה על שום פגישה, למרות מצבה הרפואי הקשה.
דיווח מתאמים:
נטע - מצב הרוח קשה וצריך להמשיך לפעול. הסבו תוכניות ארוכות טווח לטובת פעילויות נקודתיות, מקדמות בריאות, בתוך בתי הספר, בכיתות ד`-ו`, מכל הזרמים הקיימים. 3-4 סבבים של פעילויות הפגתיות, כמו חדר בריחה, פעילויות חווייתיות, בקבוצות, בתחומים שונים של קידום אורח חיים בריא. כל זאת מוציא ילדים מהמתח היום יומי. המורים קיבלו כלים שהם יוכלו למנף בעתיד. קיבלה אישור מאפשרי בריא לבצע את השינוי בתוכנית. יש להם שיתוף פעולה מעולה עם אשכול שורק דרומי, יחד איתם חילקו חבילות למשפחות של מגויסים בצו 8. יש להם קשר ישיר עם דובר העירייה ויועץ התקשורת של ראש העיר. מודה לשרית על הליווי המקצועי והזמינות.
שרית – באמצע אוקטובר התקבלה החלטת ממשלה על הקמת `מנהלת תקומה` – לשיקום העיר שדרות והעוטף. התושבים הם אלו שמובילים, אנשי המקצוע מייעצים. הוקצה סכום לא מבוטל, מי שמוביל זה מנהלת תקומה, בהובלת דגנית סנקר, מנהלת משרד הקליטה לשעבר, יחד עם נציגי משרדי ממשלה אחדים. יש כמה מעגלים: תשתיות פיזיות, בריאות הנפש וכוח אדם וצמיחה. אתמול עסקו בשיקום תחום הבריאות. זה היה מפגש עם נציגי תושבים שהם אנשי מקצוע בבריאות, זומנה כמלווה מקצועית של שרון שוהם, מתאמת הבריאות של שדרות, עם נציגים נוספים ממערכת הבריאות. חולקנו לחדרים, כל חדר עסק בתחום אחר. שרית השתתפה בחדר שעסק בבריאות וקהילה. ההנחיה שקיבלו "תחלמו, אין דבר שאי אפשר". חלמו יחד בגדול. כולם דברו על מחסור בכוח אדם, על קידום בריאות, הקמת מרכזי חוסן, מתקני ספורט בהתאמה לאורבן 95 ולכיסאות גלגלים, על כוח אדם מקצועי, יחידות להתפתחות הילד. לילך, מנכ"לית המועצה האזורית שער הנגב ספרה שאחת הבעיות שהתעוררו לאחרונה, בעיקר בבתי המלון באילת, שבני נוער התחילו להשתמש בסמים ואלכוהול, יש בעיות תזונה ואכילה רגשית. חוששים ששיעור ההשמנה יעלה. היה טוב לשמוע תושבים. יש שם חוסן, אנשים באים מהמקום של `אנחנו יכולים`. סימא - שרון סיפרה שאמרו להם לחלום בגדול והיא טענה שעכשיו קשה לחלום בגדול. עסוקים בעכשיו, בהישרדות.
שרית – לילך הציגה סרטון מט"ו בשבט בשנה שעברה, על הפנינג מחזור בטבע. ראש המועצה, אופיר ליבשטיין ז"ל, שנהרג ביום הראשון למלחמה, אמר שהמקום הזה ימשיך להתקיים בזכות התושבים שלו. כולם בהישרדות. שרית פועלת גם כמפקחת על אחיות בתי ספר של שדרות, ומספר מועצות אזוריות, הן היו נצורות. בתוך כל הכאוס הזה צריך גם לחשוב על העתיד – זה מה שהם אומרים.
סיגלי – אחראית על בריאות בחירום. בחודש הראשון היו עסוקים בשמירה על תפקוד המרפאות, בדאגה לציוד רפואי והכשרות של עזרה ראשונה לישובים. ההתמודדות מול הישובים לא הייתה קלה (היו להם דרישות גדולות למדי). בשבועיים האחרונים יש יותר זמן לקידום בריאות. בנו שולחן עגול עם מחלקת הנוער לתכנן פעילות הפגה ליד מרחב מוגן, בכל ישוב: יוגה, פילאטיס, קרב מגע, סדנת בישול בריא עם תזונאית. הכוונה היתה להתחיל בכל-בו, להשוות מוצרים ולבשל ביחד. לא קיבלו אישור ללכת עם בני נוער לכל-בו. אי לכך הפכו את הסדנא להנחיה בדבר אכילה רגשית והכינו יחד עם השפית סושי. רוב חברי הצוות אתם עובדת הם מהעוטף, סייעו לעובדים. ספקו הרצאה בנושא שינה לוותיקים, סדנת חוסן – 3 מפגשים בכל ישוב, יש בישוב אחד, כרמים, 70 משפחות מפונים. עיקר הפעילות מכוונת לנוער יש עכשיו קצת יותר הרגשה של חזרה לשגרה.
יניב - בתפקיד של מתאם בריאות עירוני בחלק מהמשרה, ובחלק השני עוסק בפרויקטים חברתיים. בירוחם הייתה אזעקה אחת ונפילה וזה יצר פניקה אצל תושבים. סגרו את הכניסה לישוב. הרבה עובדים חיוניים גויסו, שימש קמב"צ, יחד עם ראשת הרשות. פעלו ב 44 מקלטים שלא היו שימושיים. בעזרת מתנדבים השמישו את המקלטים, הוסיפו מים, חשמל. ההתגייסות האזרחית מאוד מרשימה, קם חמ"ל אזרחי. יש בירוחם 600 מפונים, בעיקר משדרות, נתיבות, אופקים וחלק משער הנגב. הם במלון, בצימרים ובדירות של עמידר שקיבלו מהמדינה. פתחו בתי ספר ייעודיים וגנים למפונים יש תכנית להקים אתר קרווילות למפונים, עם מרחב מוגן. עוסקים גם בנושא של בטחון, יש שתי כתות כוננות, ההיענות מרשימה, יש הרבה מתנדבים, מרחיבים את נושא המצלמות. בבריאות היו חלוצים. כל אלו שהגיעו מהטבח נזקקו לעזרה נפשית- גייסו 20 מטפלים, אין אדם שלא פגש איש מקצוע, קיבלו מענה ראשוני וליווי. המטפלים הם בעיקר מתנדבים, תושבי המקום ומיישובי הסביבה. פנה למשרד הבריאות וביקש שיאשרו העסקתם בשכר. יש התגייסות די מרשימה של משרד הבריאות. בעקבות פנייתם זו, הוחלט להעסיק את המטפלים האלה דרך קופות החולים, בכל הארץ. נמצאים עכשיו בתהליך קליטה במכבי ובכללית, קופות אלה קיבלו את כל המפונים. טיפול שיניים ניתן במרפאת השיניים, אצל מירה זהבי. את החדר שמיועד לעיסוי במלון המרו, בעזרת מתנדבים, לחדר פיזיותרפיה. התחום של הבריאות הוא משני אצלו, הוא עוסק יותר בלסייע למפונים ברווחה ובחינוך. בכובע השני שלו הוא עוסק בניתוב תקציבים שמגיעים ממשרדי ממשלה. מודה למילכה ששולחת כל יום את החוזר של מרכז השלטון המקומי, זה עוזר מאוד. עושה שימוש בכל קישור ומעביר לאנשי מקצוע. הצליח בזכות זה למצות משאבים. פתחו את מוסדות החינוך, גייסו תקציבים להסדרת מיגוניות, פועלים שכל קשיש יקבל טלפון. משתדלים להיות חדשניים גם בשעת חירום. מדגיש שצריך עכשיו להשקיע באנשי המקצוע, "רוב האנשים על הקצה". צריך לסייע להם להגברת החוסן.
תמר יוספי - אתמול היו 2 פגיעות בעיר. עזבו את העיר כ 60,000 תושבים, חלק חזרו, כמה אלפים פונו בסיוע ממשלתי, אלו שבתיהם נפגעו, או ללא ממ"ד או ללא עורף משפחתי. אשקלון היא כמו בת חורגת, לא נחשבת מרכז ולא נגב. אינה אזור בעדיפות על כן אין עדיפות לקולות קוראים, לא העבירו כספים למיגוניות בשכונות נחשלות. המחבלים הגיעו לאשקלון הייתה חדירה מהים, הצבא פינה את חניון הלילה בדרום העיר. העירייה עדין לא פותחת את מערכת החינוך. זה לא פשוט להורים. בנושא הבריאות - יש להם מרכז חוסן, מאד פעיל. יש שיתוף פעולה עם מנהל החינוך וחמ"ל אזרחי, יש קשר יומיומי עם הקשישים ומביאים להם שמיכות וארוחות חמות וכן מקיימים אתם שיחות להפגת הבדידות. יש להם סיירת מורל שעוברת בכל רחבי העיר מעודדת משפחות, מקיימת ימי הולדת לילדים, מפעילה מועדוני דיירים במקלטים, סדנאות הפגה, חוסן, יוגה, פילאטיס, שירה, סדנאות תזונה. קיימו מועדון אימהות, בהשתתפות תנועת הנוער שמספקים שמרטפים. יצאו בקמפיין לתת תעסוקה לנשות העיר שרוצות לסייע, ביצעו הפעלה והעשרה קהילתית בתוך בניינים רבי קומות. יצרה קשר עם לשכת הבריאות, שלחו לה קישור למידע שמחזק את שריר החוסן, לשמור על קשר בזום. סיוע בנושא אימהות אחרי לידה, משפחות לקראת הורות.. נתנו לבעלי עסקים קטנים כלים - סדנאות מגוונות, כולל ניהול תקציב משפחה. פתחו כתת כוננות, הענות מאוד גדולה, קיימו שם סדנאות על הסברה לעולם גם בערבית, פעילות בזום של ציור לביטוי רגשות, לעידוד הצוותים. מפוני העיר נמצאים בהרצליה, נתניה תל אביב ובאשדוד וגם בתוך אשקלון- כאלו ממבנים רעועים שהועברו למגורים במקומות ציבור. בהרצליה חברות היי טק הסבו מבנים למגורים. נותנים סיוע בהנפקת תעודות שאבדו, חיסונים, שירותיי רופא אחות, טיפות חלב. הסוכנות היהודית פינתה מרכזי קליטה והעבירו אנשים לנתניה והרצליה. תודה לעם ישראל שעוטפים אותנו.
שרית – לאור העובדה שמוסדות החינוך באשקלון לא נפתחו ומכיוון ששעלת וחצבת הרימו ראש באוכלוסייה צפופה, נפתח מוקד חיסונים עבור תלמידי בתי הספר – היענות גבוהה מאד. יש משפחות שהבית נפגע ופונו בתוך אשקלון, לשני מלונות בעיר וגם לאשדוד – יש שם בעיות עם המפונים ויש גם קשיי שפה.
מירי - מתעסקת עם מערכת אדם. מקבלת מידע על כל מי שנכנס למיון (בכל מקום בארץ) ומוגדר כפעילות איבה, נפגעי חרדה. היא והביטוח הלאומי מקבלים את המידע. מספקים להם את כל צורכיהם. כלל הפרטים מסתנכרנים ומכאן מתחילים לטפל. מתקשרים לכל אדם ברשימה ומבררים במה יוכלו לסייע. זה יכול להיות בתחום הרווחה, סיוע מול קופת החולים ומשרד הבריאות. פתחו מרכז חיסונים לחצבת ושעלת. עובדת לבד כי כל המחלקה שלה עם תינוקות. יש להם פרויקט URBAN 95 לבניה ירוקה – להנגשת המרחב הציבורי לילדים בגובה 95 ס"מ. על פי הגדרת הצרכים של פרויקטורית התוכנית, חילקו ערכות והפעלות במקלטים, לכל מי שפנה. היו הפעלות במקום – ספורט, הצגות וכו`. המקלטים הציבוריים באשדוד ניתנו לעמותות בתנאי שהם משמישים את המקלט בשגרה. בחירום העירייה פותחת את כל המקלטים בלחיצת כפתור. מפעילים את אשדוד טף בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, קופות החולים וספקים פרטים. מסגרות הרווחה היו פתוחות ומטופלים הגיעו. ממירים את התקציב לפעילות הפגה, בריאות, חינוך וחוסן.
טלי - המחוז שלה במכבי הוא מרחובות עד אילת (ללא אילת), יש להם מטופלים ועובדים מפונים וגם נפגעים. יוצרים קשר עם כל המטופלים בעוטף עזה וכול האוכלוסיות שצריכות סיוע, אם אתם מאתרים אוכלוסייה שאנחנו מפספסים, נשמח לשמוע מכם. מטפלים בצורה כוללת, מאוכל, חיתולים, מקשרים עם גורמים מקומיים. פעילות קידום בריאות הוקפאה, למעט הרצאות ארציות בזום. מתחילים לחזור, מחזירים ניידות ממוגרפיה באזור המזרחי. ממשיכים לדאוג לבריאות המטופלים שלנו. יש להם מרפאה שהקימו בים המלח עם כל השירותים, רופאים מכל הסוגים.
במה הרשת יכולה לסייע? תשובות: זה שמתקשרים לשאול מה קורה, בזה אתם מסייעים, גם החומר שמילכה מרכזת ושולחת לנו חשוב מאוד. שאלה: האם יש קאדר של מנחות לסדנאות בתחום של גוף נפש. הצגות לילדים. יוכלו לקיים שיתוף פעולה. במטרה לסייע למפונים. סימא מציעה לרשום שאלות אלה בקבוצת הוואטסאפ של הרשת.