השתתפו: ג`ודי זייתון (באר יעקב), שגיא אלישע (גן יבנה), מיכל אלימלך (מודיעין-מכבים-רעות), לאה רפפורט (מודיעין עילית), מיכל זילברברג (ראשון לציון), דברת דיטקובסקי (מ.א. חבל מודיעין), שולי ברס (משרד הבריאות), שוש גן נוי (שירותי בריאות כללית), אורלי לביד-ברזל (בטרם), ד"ר מילכה דונחין, סימא ווצלר, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות)
דיווחים סימא - השתתפנו בכנס של רשת הערים הבריאות האירופאית אשר נערך באוטרכט. הצגנו את עבודת הרשת, את מה שאנחנו עושים בבריאות הנפשית. מילכה הציגה את המצגת של ירושלים, מאחר שלא אישרו לשתי הנציגות שלהן לצאת מהארץ. הציגו את תהליך התכנון והביצוע של עמק הצבאים. [אפשר יהיה לשלב סיור בפארק במסגרת הסדנא שלנו במלון יהודה, לכשתתקיים]. מילכה גם השתתפה בפאנל המומחים שבו נעשה סיכום של 35 שנות פעילות. היה חשוב מאוד להשתתף בכנס הזה והסתבר שיש לנו מה לתרום. פגשנו אנשים טובים, קיבלנו חיבוק חם. היו לה חששות ממה שיהיה אבל שמחה שנסענו.
מילכה - שני נושאים חדשים עלו בכנס: 1. נושא חדש שנקרא well-being economy 2. שילוב של הצעירים/בני הנוער בכל העשייה שלנו ברשת
מה חדש ברשויות
מיכל אלימלך - בתחילת המלחמה הייתה בחו"ל. חזרה ב 3.11 מרותקת לבריאות בחירום. שמחה לראות איך העיר מדברת שפה של עיר בריאה: התנדבות, התארגנויות בכל התחומים. העיר הייתה פעילה עם עשרות מתנדבים. עסקו בפעילות גופנית, תזונה, מתן שיעורים, תמיכה רגשית, טיפול במפונים. כל האגפים האחרים בעירייה היו מעורבים, הייתה התנדבות, פעילויות חינמיות. עסוקה כרגע בסיכום התוכניות שנעשו במסגרת אפשריבריא. נתנו עכשיו כלים לסיירת הורים להתמודדות עם נוער. תוכניות של בריאות הנפש שתכננו נדחו, יקיימו בדצמבר 2 הרצאות. התגבשה קבוצה מדהימה של מתנדבים וגם להם נתנו הפוגה יצירתית. בוועדת הבריאות הקרובה ידברו על בריאות הנפש. חידשו את פעולתה של הקבוצה החברתית שהייתה קיימת ונסגרה. עוסקת גם בנושא אלרגיה שמסכנת חיים. החליטו לרכוש ספרים מומלצים לכל הגנים. מילכה – מבקשת ממיכל לסכם את העשייה שלהם בתחום הבריאות הנפשית על מנת שנוכל לשלב בחוברת המתגבשת. כמו כן תציג ביום עיון בנושא.
ג`ודי – היו מאוד עסוקים. העבירו סדנאות בזום, שילוב של נושאים רגשיים, סדנא למשפחות של מילואימניקים, להורים - איך לענות לילדים בזמן המלחמה, סדנאות מיינדפולנס בשעות הערב, גם בערב פילאטיס לנשים. התחילו לצאת לקהילה במרחבים מוגנים. פעילות גופנית לגיל השלישי. בהתחלה, כשאנשים לא יצאו מהבתים, עשו `בניין שמח` פעילויות בין בניינים, בעזרת קרן קרב, הפעילו ילדים בלובי של הבניין. התחילו פרויקטים עם משפחות של מילואימניקים. שלחו טופס באמצעות אתר העירייה, מי שרצה מילא פרטים וצרכים, כולל בנושא בריאות נפשית. מתקשרים אחת לשבוע לאנשים שהשיבו לשאלון, בודקים צרכים מהשטח. מפעילים מתנדבות בהרבה תחומים – בייביסיטר, אוכל, ערכת ספורט לילדים. עשו גם סדנאות חוסן לעובדים. הייתה הענות למפגשי זום, בקבוצות קטנות, מפגש אינטימי והן שיתפו מה עובר עליהן. עכשיו ימשיכו לעשות זאת פרונטלי.
לאה – פרסמו וביקשו שיבואו אליהם ליחידת הבריאות, באגף חיזוק קהילתי. היו פניות של נשות מילואימניקים וזק"א, עולים, קשישים. פתחו קווי יעוץ. פרסמו יעוץ לקבוצות שונות. צוות של פסיכולוגים ועובדים סוציאליים עם אנשי החמ"ל – בצעו הערכות מצב, שותפויות. לאט הגיעו מידעים לגבי צרכים. מחר יקיימו ערב תרפיה במוסיקה, ערב לכל המגויסים, לא כמות גדולה של מגויסים אבל כמות ניכרת. זאת בשיתוף עם רבני השכונות. שלחו מארזי בריאות, קיימו סדנאות תזונה, ספורט, חילקו בקבוקים לנוער. סדנאות פרישה שתוכננו עוד קודם, חלקם לעובדי עירייה וחלקם בקהילה. היו 4 קבוצות. בתכנון ערב הפרעות אכילה, אחד הרבנים פותח את הדיון, בהיבט תורני, איך אפשר להיעזר. יש קושי להגיע למשפחות, שילוב היבט תורני עוזר להביא אותן. לפני שבוע קיימו ערב לחולי קרון וקוליטיס, כולם ביקשו עוד. סדנאות תמיכה, רוצים לפתח תכנית לדמנטים עם מחלקת רווחה.
שולי - ממליצה לשתף אחיות בתי ספר בנוגע להפרעות אכילה. מציעה לפנות אל יפית יצחקי, האחות המפקחת על שירותי בריאות התלמיד במשרד הבריאות. טל. 050-6242844 Yafit.itzhaky@moh.health.gov.il
שגיא - בשבוע הראשון לא עבדו, היו בשוק. אחר כך התאפסו. בשבוע השני הקימו מרכז לוגיסטי שמסייע לחיילים ומפונים, ממש מפעל של מתנדבים, מכל הגילאים. זה הפך למרכז חוסן ביישוב. זה מתקיים באולם ספורט, ביוזמת המועצה, שגיא אחראי לקשר עם המתנדבים. קיימו סדנאות עזרה ראשונה, בשיתוף עם מרכז צעירים. פרויקט לגיל השלישי- קנו 500 ערכות הפעלה וחילקו לבתי הקשישים, מתנדבים עשו להם פעילות גופנית. פעילות זו נמשכת.
דברת - מנהלת את הבריאות בחירום. מתחילת המלחמה היו בתוך העניינים. לא הצליחו לקבל מידע דרך מערכת אד"מ, קיבלו דיווחים דרך מחלקת הרווחה. התחילו לעשות ביקורי פצועים וקשר רציף, ארגנו תרומות. הגיעו עם ראש המועצה ועם שי קטן. זה במסגרת ניהול של כל מה שצריך בחירום. בשבועות הראשונים הרגישו צורך בוונטילציה. הקימו מערך של מרחב נשימה להורים לילדים בגיל הרך. יצרו זומים קבועים בשיתוף עם כל האחראים במועצה על אוכלוסיות היעד של הגיל הרך, ילדים ונוער. החליטו להמשיך עם זה גם בשגרה. בקרוב יעשו מפגש פרונטלי. עשו `מעגל ריפוי` – אנשים חיפשו מענה. התחילו עם העובדים, כל אגף הגיע בצורה מסודרת יחד עם מטפלות מהרפואה הסינית, סדנא לשחרור מתחים, נקודות לחץ בגוף. עלו סיפורים מרגשים, זה נתן פורקן לעובדים. ביצעו גם פעילויות בשיתוף מחלקת הספורט, סדנא להפחתת חרדות לשכבת י"ב, עוד תכניות עם הנוער – צורך שעלה מהישובים. עשו מיפוי מול כל ישוב, בנו תוכנית לכל אחד מהישובים בהתאם לצרכי הנוער שעלו במפגשים. עכשיו יוצאים לדרך. קיבלו לכך תקציב מיוחד. קיימו התרמות דם, קורסי עזרה ראשונה, מיינדפולנס, לוותיקים, גאנט אירועים לקשישים, בשיתוף עם אפ-60. יצרו מעגל של בעלות עסקים שהתנדבו לתת שעה מהמומחיות שלהן - פסיכותרפיסטיות, יועצת חינוכית, יועצת מס וכו` - עשו מאגר אונליין. זה נתן להן תחושת משמעות.
מיכל זילברברג - ראשון לציון הייתה מטווחת באופן רציף. לוקחת חלק בחירום וגם בתורנות המכלולים. ראשון לציון מחולקת לרובעים, בכל אחד מהם עובדים במשמרות כדי לתת מענה לתושבי הרובע. עוסקת לא רק בבריאות אלא בכל נושא החירום, כחלק ממנהל האמרכלות. פעילויות שוטפות הוקפאו, ביטלו את אירועי חודש המודעות לסרטן השד. ניסו לתת מענה בחירום. הבינו שהתושבים מוצפים מכיוונים שונים, כולם רוצים לתת, כולם דיברו על חוסן נפשי. עצרו רגע ואיחדו כוחות, כדי לא ליצור כפילויות. מאז מפרסמים באופן יומי על פעילויות שיהיו למחרת לקהלי יעד מגוונים, כולם מקבלים קישור אחד בזום. טיפלו בנושא חוסן, בהרצאות, בהיבט טיפולי, שיתופי פעולה עם כל קופות החולים, תזונה במצבי לחץ, חוסן משפחתי, ויסות עצמי לעובדים, אימוני כושר בזום, מיינדפולנס, יוגה ופילאטיס בזום. הייתה הענות מדהימה. התחילו שיתוף פעולה עם הקמפוס של בי"ח שמיר וולפסון- משלבים סטודנטים לסעוד בפרוייטים – חיברו אותם לקהילות מוחלשות, הכינו תוכניות. אמורים להתחיל בחודש הקרוב. קהל יעד נערות בסיכון, מקלט לנשים מוכות. נכנסו ל dash board של משרד הבריאות כדי שיוכלו לקבל מידע ממשרד הבריאות. זה פיילוט של כ 15 רשויות. התחילו להיערך לבנות פרופיל בריאות עירוני, שיעשה מיד לאחר הבחירות.
שולי – לגבי הדש בורד, זה שלב ראשון, יש מחשבה להרחיב, מתעכב בגלל המלחמה.
שוש - בפורום דרום אצלם משולבים 2 מחוזות, דרום ומרכז ואילת. כללית נערכה באופן מידי. יש רופאים שטיפלו בישובים והצילו חיים תוך כדי קרב, וכמובן כל הצוות בסורוקה. הכללית נערכה לתת שירותי קידום בריאות בכל רחבי הארץ, למפונים. מנסים לתת הרצאות, סדנאות בכל נושא, פעילות במלונות, משתדלים לספק את מיטב השירותים בתמיכה נפשית. גם באתר כללית יש המון חומר, הכינו 6 סרטונים בנושאים של שינה, מיינדפולנס, פעילות גופנית, גמילה מעישון. נמצא ביו טיוב ובאתר כללית. להלן הקישור לסרטונים: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnla19vfzQTBhPjyzuDl8UxxgxS2vYFE3
אורלי – מסכימה עם מה שנאמר כי אפשר לקחת יוזמות שנולדות ככורח בחירום, לשגרה. קורים דברים טובים. התחילו מהשבוע השלישי – רוקנו את המחסנים, העבירו לבתי חולים שפתחו מסגרות חינוכיות לילדי העובדים. כשמסגרות אלה נסגרו לאחר שחזרו לשגרה, גייסו תרומות שמאפשרות להעביר פעילויות לרשויות שיש בהם מפונים, חומרים שאפשר לעשות אתם פעילות הפגתית לילדים. העבירו בהרצליה פעילות לילדים במלונות עם מפונים משדרות. האימהות עדיין בקושי רב. עצם הנוכחות שלנו עזרה. משתדלים להמשיך לגייס תרומות. תשמח לעזור ולספק חומרים – משחקי קופסא, חוברות צביעה, פאזלים. מציעה ליצור אתה קשר ב: 052-4368922
מילכה – מודה על השיתוף, מקווה שכל אחד קיבל משהו מהשיח בקבוצה. תודה לכולם.