השתתפו: עדי בכור (אילת), מירי בן דוד (אשדוד), מיכאל אוחיון (באר שבע), שירן וורסולקר, נטע גומפריך (קריית מלאכי), שולי ברס (משרד הבריאות), מיה שריג (אפשריבריא), אתי אוחיון (לשכת בריאות באר שבע), ענת קלם (שירותי בריאות כללית, אילת), דר` אביטל הירש (אשכול נגב מזרחי), שחר חברון (בטרם), מילכה דונחין, סימא ווצלר, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות).
מילכה – מזכירה כי בפורום הזה פועלים בצורה אזורית. המטרה - למידת עמיתים, ליצור שיתופי פעולה בין המתאמים באותו אזור, לחלוק מידע, למסור הודעות של הרשת ולשמוע בקשות של מתאמים. אנחנו מתחילים לחבר את המפגשים עם אפריבריא ועל כן הפורמט עשוי להשתנות.
מירי - ממשיכים בשגרת החירום עם משימות החירום, נכנס נושא עיר בעלטה. יש עכשיו סוף סוף שיתופי פעולה עם קופות החולים ומשרד הבריאות בנושא החצרמ"ים – חולים עם צרכים מיוחדים (מונשמים, לב מלאכותי וכד`). הם מעבירים מידע והעירייה קיבלה אחריות עליהם בשיתוף עם משרד הבריאות וקופות החולים. זה מאוד מורכב, הקופות עדיין לא מגובשות על עצמן.
אחד הדברים הכי חזקים שהמשיכו לפעול גם בזמן חירום אלו קהילות שהיו קודם: "קהילת אשדוד טף" – קהילה להורים של ילדים מגיל לידה עד 3. היו פעילויות בזום וגם בחוץ, נפגשים 2-3 פעמים בשבוע. 3500 הורים שותפים לקהילה הזו, לוקח זמן לתחזק את הקהילה. זו הקהילה הכי מוצלחת ברשות. ענבל מנהלת את הקהילה. יש פעילויות כיף ופעילויות למידה, זה יוצר קשרים חברתיים מדהימים—קהילה יוצרת חוסן. יש מעגל של אבות. אחד היעדים של ראש העיר הוא להקים קהילות, זה מחזק את החוסן של העיר. קהילת אבוקדו לאיכות הסביבה, מגדלור – למשפחות עם צרכים מיוחדים. משתדלים לקיים שגרה של פרויקטים ושיתופי פעולה בזמן שגרת חירום, קשרים חזקים עם כל 4 קופות החולים, בית החולים, טיפות חלב, בתי אבות, כולם מעורבים. בתוך קהילת אשדוד טף יש פרויקט סיפוריי סבתא, מתנדבים מבוגרים שעברו הכשרה, בשיתוף עם אורבן 95 – תוכנית של המועצה לבניה ירוקה, העוסקת בהנגשת המרחב הציבורי לפעוטות בגובה 95 ס"מ. ביחד עם קהילת מגדלור. הכשירו את המתנדבים להקראת סיפורים לקטנטנים. טיפות החלב מסייעות בהכשרות.
שחר – מציעה למירי ליצור קשר עם אורלי לביד ברזל מארגון בטרם על מנת לשלב בפרויקטים את עניין בטיחות הילדים.
עדי בכור – מבקשת ממירי להבהיר את עניין ההיערכות לתרחיש העלטה. מירי – בתרחיש עלטה, מדובר על מצב שבו חברת החשמל תסגור את אסדות הגז כדי למנוע נזק יותר גדול, אם יפגעו. יעשו הפסקות חשמל יזומות. או שמקורות החשמל יפגעו במתקפת טילים. במצב כזה, חולים שצריכים להגיע לבתי חולים לא יוכלו לעשות כן ועל כן, תפקיד הרשות המקומית לפתוח מרכז שיהיו שם גנרטורים שיכולים ליצר חשמל ל 72 שעות – התושבים יוכלו לבוא להטעין את הסוללות שלהם. אם יש משפחות שיכולות לפעול בעצמן – יתכן שיספקו להן גנרטור ביתי. ראש עיריית אשדוד החליט שצריך להקים 9 מרכזים כאלה. יש צוות שעוסק בזה. מירי וצוות של הרווחה עוסקים בטיוב רשימת החצרמ"ים. יש 5,000 בעיר (בת 250 אלף תושבים). עוסקים במיון לבעלי תמיכה משפחתית ואחרים שלהם יהיה צורך לשלוח מתנדבים.
עדי בכור - הגיעו לאילת עשרות אלפי מפונים ומתפנים. ראו שאנשי הקיבוצים שהיו חלק מקהילות, למרות שעברו דברים קשים מאוד וטראומות, הם היו מחוזקים, מלוכדים, הצליחו להקים קהילות ושירותים לקהילות. לעומת אלו משדרות, אשדוד, שהיו אבודים, אין להם חוסן קהילתי. במקביל לעבודה עם המפונים, עשו פעילות פנימית עם הקשישים בעיר – "בית בריא ובטוח", בשיתוף פעולה עם כיבוי אש ומשטרה, ועם אגף הרווחה, איתרנו את הבודדים, חסרי העורף המשפחתי, שלא רואים אותם, הגענו לבתים, יחד עם מרפאה בעיסוק, המומחית לנגישות, מיפו את הבתים והנגישו אותם. למשל, מעקה בטיחות לאסלה, שטיחים נגד החלקה באמבטיה, כיסאות למקלחות ב 150 בתים. חיברנו לחצני ממצוקה. חיברנו אותם ל 60+, למתנדבים.
מירי – מציעה לעשות שימוש ביוניפר – טלוויזיה קהילתית לקשישים https://uniper.co.il/ - יועד לאנשים שלא יוצאים מהבית וזה במימון הרווחה. הפניה נעשית דרך משרד הרווחה. שירן – גם בקרית מלאכי יש חיבור לתוכנית זו.
מיכאל – בנימה אישית – עדי היתה עבורו בית, של מתאמים. בתחילת המלחמה פונה לאילת מקיבוץ גבולות. מודה לעדי שעזרה לו. עבדנו יחד בבתי מלון כדי ליצור תוכנית לגמלאים המפונים. חיברו אותם לתוכנית הגמלאים שקיימת בעיר. התחילו לעבוד על תוכניות לילדים ובני נוער ליציאה מהסטרס. התרשמתי מאוד מהפעילות של עדי למפונים. היום נמצא במקום אחר – חזר לבאר שבע. תודה לרשת ערים בריאות על המכתב לראש העיר ועל הפירגון. מתכוננים עכשיו לכנס מתמודדי פרקינסון, ביחד עם עמותת חולי הפרקינסון. בכל שנה בוחרים אוכלוסיות של חולים, עושים קידום בריאות בקהילה, בתוך החולי. ולכל תושבי הדרום יש לנו רעיון להוציא בשישי מהבית את הגמלאים הבודדים, בעזרת שאטלים, שיתעמלו פעמיים בשבוע, בפארקים של העיר. יש תחושה שקידום הבריאות בעיר חוזר לשגרה.
נטע - התוכניות השתנו בחודשים האחרונים. לפני ה 7.10 יצאו בקול קורא לבתי הספר בכוונה להעביר אליהם את האחריות והתפעול של עידוד הליכה בקרב כלל הקהילה בעיר. זה נעשה בשיתוף עם מחלקת הספורט. הכוונה היתה לבחור מבין ההצעות בית ספר אחד שיוביל את הפעילות. התוכנית לא יצאה לפועל בגלל המלחמה. במקום זה, התחברנו לעמותת מהיום שיצרה לנו פעילויות בנושאים שונים – קשת המזון ונושאים אחרים לקידום בריאות ויצרנו פעילות יומית בכל בתי הספר, במקום תחרות בין בתי הספר. הבאנו מתווה שכולם השתתפו בפעילות. בנוסף, קיימנו פעילות בקרב משפחות של מגויסים – סדנאות עם תזונאית בנושא אכילה רגשית וארוחת בריאות שניתנת להכנה מהירה. שירן - הייתה להם פגישה עם מיכאל ומאיה וכל צוות אפשריבריא, שהייתה משמעותית. שתפו מה עבר עליהם מאז 7.10. בכובע השני שלה, בעבודה קהילתית, עסוקה מאד בחירום. דואגים לנשות המילואימניקים, ביום המעשים הטובים עשו ערב לאנשי המילואים, בחסות נסטלה. היה גם ערב נשים. עוסקים בחוסן, פעילות רבה סביב עניין החצרמ"ים, ובנושא תרחיש עלטה.
אביטל - אשכול רשויות זו יוזמה של משרד הפנים לאגד רשויות קטנות כדי שלכמה רשויות יחד יהיה יותר כוח ואפשרות לעשות פרויקטים ותשתיות שרשות קטנה לא יכלה לעשות. לפני כשלש שנים הכניסו את נושא הבריאות. נכנסתי לאשכול נגב מזרחי ביולי האחרון, שכולל 15 רשויות כולל רשויות בדואיות. תוך כדי תהליך ההכרה עם הרשויות התחילה המלחמה – אין תפקיד מוגדר לאשכול בחירום. בתחילה התחברה לנושא המוכר לה בבריאות הציבור – הנקה. הכינה ערכות לנשים אחריי לידה לתמיכה בהנקה, הוצאנו מפונים לטיול מהמקום שבו הם נמצאים, הוספנו מטפל לכל טיול, קיימו יותר מ 50 טיולים של מפונים והצוותים שמטפלים בהם. היה מדהים. בהמשך הרחיבו למילואימניקים. היתה תעסוקה למדריכי טיולים ולנהגי אוטובוסים. עשינו קורס חוסן לצוותים של חינוך רווחה ובריאות מהרשויות הקולטות. האתגר באשכול – שטח עצום, קשה לעשות מפגשים פרונטליים כי האזור תופס 42% משטח ישראל. עשו מפגשים בזום. היה חשש שתבוטל תוכנית האשכולות אך לאחרונה התבשרו שהתוכנית ממשיכה. עובדת עכשיו על תכנית עבודה של 2024. ענת קלם - אילת תרמה הרבה בנושע המפונים, הגיעו כ 60 אלף מפונים, מה שהכפיל את מספר התושבים בעיר. הכללית באילת פתחה 3 מרפאות ייעודיות בבתי המלון. רופאה של הכללית הצליחה להוציא רשימות של אנשים שמקבלים תרופות כרוניות, העבירה את הרשימות למרפאות באילת, על מנת לשמור על רצף טיפולי. כשהמצב נרגע דיאן לוין הציעה לעשות שם פעילויות קידום בריאות, דרך אחים לנשק. יצרנו קשר עם נציגי הקיבוצים - הם לא שיתפו פעולה. החליטה לפנות לעירוניים, אלה כן שיתפו פעולה ומאד הודו לה. הצלחנו לקיים 4 קבוצות של פעילות גופנית והם היו מאוד מרוצים, כי לא היו להם קהילות. הרבה מפונים כבר לא במלונות. אך יש עדיין הרבה מפונים באילת. יש פרויקטים שעשתה יחד עם עדי בכור.
שחר - שמחה להיות חלק מהמפגשים האלו. באמצע מאי, שבוע בטיחות הילד - מזמינה אתכם ליצור קשר, לחשוב ביחד מה רוצים לעשות ברשות, יש לנו הרבה חומרים. אפשר גם לבנות משהו ביחד.
יעל ענבר - תזונאית מחוזית בלשכת הבריאות מחוז דרום, עובדת עם אתי אוחיון, יש לי קשר עם רוב האנשים ברשויות שהן במחוז שלי (לא כולל אשדוד, אשקלון וקריית מלאכי). באשכולות עובדים צמוד עם התזונאיות של האשכולות. נעשו הרבה פעילויות גם בחירום וגם כאלו שתוכננו מראש. מתחילה עבודה עם גני ילדים באשכולות. תוכנית מהגינה לצלחת – יוזמה שלה מלפני שנתיים. נעזרו בתקציב של מיסוי השתיה המתוקה (שבוטל בינתיים), רכשתי ציוד לסדנאות בישול וגם מוצרים בסופר יחד עם אתי אוחיון ואחיקם, רכז גינות קהילתיות בעיריית באר שבע, ועוד שתי עובדות העירייה. בנינו יחד תכנית שמיועדת לפעילים של גינות קהילתיות (יש בבאר שבע 23 גינות קהילתיות), יצא קול קורא להכשרה של פעילי גינות - נרשמו תוך יום וחצי 19 איש, סיימו את ההכשרה 17. היו מרוצים, קיבלו ידע בתזונה ובבוטניקה, גננות. בכל מפגש הוכנו מזונות שקשורים לנושא המפגש. הכל התקיים בגינות קהילתיות, כל מפגש בגינה אחרת שבה יש מטבח.
אתי אוחיון - עשינו הערכה באמצעות שאלון לפני שהתחילו וביום האחרון – שאלון ידע המספרים מהממים אפשר לראות את ההבדל בין הלפני והאחרי. כל משתתף צריך לעשות פרויקט המשכי. רכשו גם כלים רב פעמיים.
מיכאל - הרעיון הוא להמשיך הלאה, בשיתוף עם הקיימות. לבשל בריא ולהעלות מודעות למשבר האקלים. הכוונה שהתוכנית תהווה מנוף למה שרוצים להמשיך. הפעילים יהיו אחראים להפצה באזור מגוריהם וברמת העיר. יהיה קול קורא להקמת גינות קהילתיות נוספות.
מיה - מצטרפת בפעם הראשונה, בהקשבה. מקווה שבפעם הבאה אוכל להשתתף. בקשר לקול קורא של אפשריבריא אני לא אשת בשורות.
שולי - ממליצה ליצור קשר עם התזונאיות של הלשכה. נטע – בלשכת בריאות אשקלון אין תזונאית, עובדים בשיתוף פעולה מלא עם אורית הלר, התזונאית של האשכול, שהיא גם המנכ"לית של עמותת מהיום.
מילכה - מודיעה על הסדנא השנתית של רשת ערים בריאות שתתקיים ב 17.4.2024 על תפקיד המתאם והכלים הדרושים לעבודתו. תודה לכולם למדנו הרבה היום.