השתתפו: שגיא אלישע (גן יבנה), מיכל אלימלך (מודיעין-מכבים-רעות), לאה רפפורט והדסה נתנזון (מודיעין עילית), מיכל זילברברג (ראשון לציון), דברת דיטקובסקי (מ.א. חבל מודיעין), שולי ברס (משרד הבריאות), מיה שריג (אפשריבריא), איריס בחר (לשכת בריאות מרכז – הצטרפה לקראת סיום הישיבה), ד"ר מילכה דונחין, סימא ווצלר (רשת ערים בריאות)
המפגשים האזוריים כללו עד כה למידה הדדית, התנסויות של עבודה בשטח והתנסויות עם ספקים. כמו כן זו פלטפורמה להעברת הודעות של הרשת וקבלת פניות אל הרשת. בנוסף, זו הזדמנות ליצור שותפויות עם רשויות סמוכות באזור. לאחרונה מיה שלחה שאלון לקראת צרוף המתאמים של אפשריבריא שאינם חברים ברשת למפגשים האזוריים שלנו. כמו כן שאלה אם מעדיפים להשאיר את המתכונת הקיימת או לעשות שינוי. ארבעת נציגי הרשויות בעד שילוב של תוכן מקצועי עם למידת עמיתים. מיכל זילברברג חידדה ואמרה – העשרה צריכה להיות מאד ספציפית, משום שהעשרה כללית עדיף לקיים בימי למידה לכולם. סימא שואלת, לנוכח תגובות לשאלון של חלק מהמתאמים שמעוניינים ב 4-6 פגישות אזוריות בשנה – האם זה מתאים. דברת – מציעה אחת לרבעון. מכיוון שחלק מהמתאמים ממלאים תפקיד נוסף וגם שם יש השתלמויות, צריך ליצור איזון.
מה התחדש ברשויות?
מיכל זילברברג – שנתיים בתפקיד ובכל פעם מגלה עוד גופים שעושים בשטח, ויוצרת שיתופי פעולה עם גורמים חדשים. ברבעון הראשון של השנה, בשיתוף פעולה עם טיפות החלב, עסקו בסדנאות לנשים לאחר לידה. מרחיבים עכשיו את השותפות עם גורמים בתוך העירייה – מרכז הורים, אם לאם, `משפחתי`. יתחילו עם פגישה משותפת עם כל הגופים האלה, לחשיבה משותפת. קיימו הרצאה לתושבים בנושא `ממשבר לצמיחה`, בט"ו בשבט. עובדת עירייה שאיבדה את בתה ב 7.10 נתנה את ההרצאה. זה חלק מהתמודדות שלה. נתנה כלים פרקטיים. היו תגובות מעולות של התושבים. השתתפו כ 100 אנשים, באולם. שבוע הורות ומשפחה היה בפברואר, השתלבו עם סדנא של הכריך הבריא וארוחת ערב משפחתית, בעזרת הדיאטנית היישובית ומדריכת הורים. הכניסו גם קורסים של החייאת תינוקות וילדים, יוגה משפחתית – הורה וילד. בחודש האישה, במרץ קיימו סדנת הגנה עצמית לנשים ונערות, בוקר פינוק לנשות כוחות הביטחון וההצלה. קופות החולים שותפות לכל. בחודש המודעות לסרטן המעי הגס, פעלו ביחד עם עמותת צוו מניעה, האירו את בנין העירייה בכחול, קיימו הרצאה בנושא. כנס הריון ולידה – התקיים במוזיאון אגם בהשתתפות כ 400 נשים. היו הרצאות, תצוגות, הדרכות. מתכוונים להבא לצאת בקול קורא לבתי החולים הקרובים – מי שיענה לזה, איתם יתקיים הכנס, עם קופות החולים, לשכת הבריאות וגופים נוספים. נערכים עכשיו ליום הבינלאומי ללא עישון. הביאו למפגש משותף את פרלמנט הנוער, תנועות הנוער, אגף החינוך, ביטחון קהילתי. לבני נוער היו רעיונות מדליקים. בישיבה הבאה הדברים יסתכמו. בני הנוער יכינו סרטון, עם חולצות שהעירייה תכין עבורם. מברכת על איחוד כל הפעילויות בין הרשת לאפשריבריא. כמו כן מעדכנת שיש מחזיק תיק בריאות חדש – דר` עדי כהן, אימונולוג ואלרגולוג.
מילכה - מבקשת ממיכל לשלוח רעיונות של בני הנוער על מנת לשלב בערכה לרשויות לקראת היום ללא עישון.
לשאלה על הקול הקורא של אפשריבריא – מיה משיבה כי עדיין אין תאריך. עובדים על שינויים במתכונת.
מיכל אלימלך – יו"ר ועדת הבריאות נשאר בתפקיד, הצליח להגדיל את תקציב הבריאות. היו לו עוד דרישות מראש העיר. עובדת בימים אלה בחירום עם קופות החולים ועם יחידות המשך טיפול – יש לה עכשיו רשימת שמות של בעלי צרכים מיוחדים ומונשמים. עובדים על כתת כוננות של רופאים ואנשי רפואה. עיקר זמנה מוקדש בזמן האחרון לבריאות נפשית, עם קבוצת התושבים המתנדבים לעסוק בנושא. פתחו קבוצה חברתית למתמודדים, קבוצת תמיכה להורים, קיימו שתי הרצאות לציבור הרחב, בכל אחת היו מעל 100 איש. נפגשו עם כל הצוותים של בריאות הנפש בקופות החולים. יש להם כבר הרבה שנים את `אם לאם`. הביקוש גדל לאחרונה, חסרות מתנדבות ומכינים עכשיו הכשרה למתנדבות חדשות. "קשרים" – תוכנית שקיימת כבר כמה שנים – מכשירים קשישים שיכולים לתמוך בקשישים שחווים בדידות. כנס הריון ולידה בדגש על עידוד הנקה. עשו עד כה עם בי"ח שמיר. השנה מתכננים לשלב גם את קופות החולים וטיפות החלב. יוגה בפארק – מתקיים מאמצע מאי עד אמצע אוגוסט, כבר מספר שנים. מתחילים להיערך לזה. בנושא אלרגיות מסכנות חיים - רכשו לכל הגנים ספר בנושא.
מילכה - מציינת ששמענו על פעילויות מעניינות שניתן ללמוד מהם. מצפה גם לשת"פ בין רשויות.
דברת – אשר לשת"פ בין רשויות, חסרה לה כאן יערה (שהופסקה עבודתה), היא סייעה בהתייעצויות, היו נפגשות, מתעדכנות. משתפת בתוכנית "קשר של זהב" – מתנדבים מהגיל השלישי שעוברים הכשרה אחת לחודש. הם נכנסים לגנים אחת לשבוע (כולן נשים). יש שותפות רחבה של המועצה בתוכנית – רכזת התנדבות אחראית על המתנדבות, דואגת ללוגיסטיקה. מחלקת גני ילדים, עמותת החבר הוותיק, עמותת תיירות (כל פגישה מתקיימת במקום אחר בחבל). בכל מפגש הכשרה יש נושא, מטרת החודש, מחלקים הצעות למערכי פעילות. עוסקים באכילת ירקות ופירות, שתיית מים. מקבלים עזרים לפעילות – קלפים למשחק הזיכרון, דפי צביעה – כדי להפעיל חווייתית את הילדים. במפגש שעסק באיכות הסביבה הכינו מגרביים ישנות בובות. את התוכנית מלווה תזונאית מעמותת מהיום, תושבת החבל. הוותיקות שמעבירות את הפעילויות בגנים הופכות להיות סלב בישובים שלהן. שלחו מתכונים להורים דרך הילדים – למשל, ממרח עדשים. מוכנה להפוך את התוכנית הזו לתוכנית ארצית.
שגיא – בתקופה האחרונה קיימו ישיבה של ועדת ההיגוי הכוללת. נוצרו שם חיבורים וקבוצות עבודה. קיימו פעילות לחיזוק החוסן והמנהיגות בקרב בני נוער. התלמידים עוברים הכשרות, פעילות ספורטיבית. מקיימים סדנאות להורים עם פעוטות. בעקבות הפיגוע שהיה אצלם בחודש האחרון, קיימו סדנאות להתגוננות עצמית, בעזרת עמותת קארטה. ביום האישה הביאו סדנאות לנשות המילואימניקים על בריאות נפשית, יוגה וכו`. מילכה מוסיפה שבראש ועדת ההיגוי – ראש המועצה והמנכ"ל.
לאה והדסה – במודיעין עילית יש עכשיו דור ראשון לגיל שלישי. זו עיר של 30 שנה. מנהלת משאבי אנוש ראתה לנכון לפתוח בסדנאות פרישה לקהילה ולעובדי העירייה, פנתה אליהן. כל סדנא כללה 9 מפגשים שבועיים בשעות הערב, 6 מפגשי ייעוץ גרונטולוגי ו- 3 מפגשי ייעוץ בנושאים שונים איך לצאת לפרישה בצורה המיטבית ביותר, כך שלא יפסידו כספים. עד כה התקיימו 4 סדנאות, אלה השתפרו עם הזמן לנוכח המשובים שקיימו אחרי כל סדנא. בסיום הסדנא חילקו למשתתפות מד צעדים. לדעתן, אין מודל כזה של הכנה לפרישה במקומות אחרים.
דברת – התחברו השנה ל אפ60. נמצא בשטח כבר הרבה שנים ברשויות שונות. שם נותנים קורסים לקהל הרחב, הוסיפו עכשיו גם את עובדי המועצה לקורסים האלה. ממליצה להתחבר אליהם.
לאה – יש גם אצלם, יש להם תוכניות משותפות אתם.
איריס בחר – עדיין בשני תפקידים – דיאטנית מחוזית ומקדמת בריאות. נדיה נכנסה לנפות רמלה ורחובות. בעוד יומיים ייסגר המכרז הפנימי לשתי הנפות הצפוניות. בנוסף, מחפשת מועמדת לתפקיד מקדמת בריאות מחוזית. יש תוכניות שהמחוז מקדם – סל שיקום, יורחב עכשיו, מניעת עישון באזור קריית הממשלה ברמלה, בשיתוף עם עיריית רמלה. מלווים גם את האשכולות. יש להם גם תקציבים לפעילות משותפת של הלשכה עם רשויות. בשנה שעברה עבדו עם גני תקווה על סימון ירוק של מרכולים. עשו תהליך דומה בשוק רמלה – עדיין לא נסגר. לשאלה איך המנגנון של בחירת הרשות המקומית לעבודה משותפת נעשה – התשובה – אין קולות קוראים, אין קריטריונים, זה נעשה על פי הכרות עם השטח.
מיה – מאחלת שהפורום הבא של הקבוצה הזו יתנהל במתכונת החדשה, בהתאם לתגובות שעלו מהמתאמים. מילכה – לדעתה יהיה צורך ליצור קשר עם כל פורום חודש מראש על מנת לבחון מה הנושא שמעניין אותם.
סימא – מסכמת שרצוי לנצל את הזמן עד לפרסום הקול הקורא כדי לתכנן ולדייק את מה שנרצה לעשות באמצעות המימון של אפשריבריא.