עדי עדוי- טורעאן : התחלנו פיילוט בנושא עיר פעילה ובריאה לפני מספר שנים. כל בתי הספר הם מקדמי בריאות. אנחנו מתכננים לבנות מערך לימודי ספורט בכל הרמות של בתי הספר (א`-יב`) כדי שתהיה המשכיות בנושא. אושר לנו תקציב לאפשרי בריא, נפעל להכשרת עובדי המועצה. במועצה לא מעשנים, אנחנו רוצים לאכוף את החוק בכל היישוב גם בקיוסקים. אכיפת העישון בבתי הספר היא בעייתית – רצוי שיעשה זאת גורם חוץ.
פדואה דבור - בית ג`אן: ראש המועצה אוסר עישון במועצה, גם בבתי ספר ביטלו פינת עישון. יש לנו תכנית להפעיל קבוצת נשים בנות +60 יחד עם ילדי גן חובה כל יום ראשון הן מגיעות ומכינות להם אוכל בריא.
ד"ר חאלד היבי – מ.א עמק יזרעאל: אני שנה בתפקיד מקדם בריאות במ.א עמק יזרעאל, תושב כאבול. מתכוון לערוך מיפוי צרכים במועצה. אני מאוד ממליץ על הסקר. מי שיבצע לא יכשל בפעילות שלו כי זה נותן את כל הנתונים שאנחנו לא יודעים. פועלים גם בנושא העישון בכל המדיות הקיימות. גייסנו קבוצה של אנשי דת שהם סוכני שינוי, משלבים מסרים בדרשות שלהם וזה מאוד מוצלח. אנחנו פועלים גם בנושא העצמת נשים יחד עם מכללת עמק יזרעאל.
ד"ר מיכל כהן דר: נוכחנו שאנשי הדת הם גורם מאוד חשוב ומשפיע בקבלת החלטות ובנושא אורח חיים בריא הם משתפים פעולה. יש באזור 210 אנשי דת מאוד קואופרטיבים. אנחנו מציעים להם להכניס בדרשה תכנים של בריאות, נושאים של פעילות גופנית ותזונה נכונה.
נורית ברגר גיל, המפקחת על הבריאות במשרד החינוך, מחוז צפון: בתי ספר מקדמי בריאות במחוז צפון - מהות, התארגנות, מתכונת הכרה
מנכ"ל משרד החינוך הציב יעד - עד 2020 כל בתי הספר בארץ יהיו מקדמי בריאות. נראה לי שזה יעד לא ריאלי, אבל אנחנו שואפים להגיע קרוב.
במחוז הצפון יש אחוז הכי גבוה של בתי ספר שהצטרפו לתהליך ויש יותר הענות במגזר הערבי בזכות שיתוף הפעולה עם דר` מיכל כהן דר.
כל מנהל בית ספר קיבל מכתב ממשרד החינוך עם הנחיות מדויקות כיצד להצטרף. חשוב לציין שיש שוני בין המחוזות באשר לניהול התהליך. אנחנו עוזרים בכתיבת התכנית. יש להגיש את התכנית עד 12.6.19. במהלך יולי אנחנו עובדים על התכנית שהוגשה ומחליטים על הדירוג ועל התגמול שיינתן בשנת הלימודים הבאה. הכסף עובר לרשויות המקומיות והן צריכות להעביר לבתי הספר אליהם הוא ממוען. הסתבר שחלק מהרשויות מקבלות את הכסף ולא מעבירות לבתי הספר. הסכומים הם בין 3,000 עד 4,500 ₪ (בהתאם למספר הכוכבים). המטרה היא לתת תמריץ. היום החובה של כל מנהל בית ספר היא לדאוג קודם כל לרווחה הנפשית של התלמיד.
משרד החינוך פועל יחד עם משרד הספורט להוסיף 90 דקות של ספורט בכל שבוע. יש לנו הצעות כיצד לנצל את 90 הדקות להפעיל את התלמידים. יש גם הצעות להרכב ארוחות בעלות של 5 ₪ לתלמיד, יש גם תשדירים על קניות בסופרמרקט. אנחנו מנסים להשפיע בכל באמצעים שיש. פרטים מלאים על שתי התוכניות הנ"ל (תוכנית "הולכים על זה!" ותוכנית "אוכלים את זה!) אפשר למצוא באתר של הפיקוח על הבריאות במשרד החינוך, בקישור:
http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Mazkirut_Pedagogit/Briut
בחט"ב ותיכוניים רואים יותר חשיפה לאלכוהול. כל חט"ב שפנו אלינו קיבלו ציוד לחצרות בית הספר להקים מתקני כושר בתוך בית הספר בכדי לעודד פעילות.
תמריץ נוסף של המשרד הוא לערוך כנס עם כיבוד והפעלות. במחוז צפון, במקום כנס מחלקים שלטים לבתי ספר בעלי כוכב אחד: "גם אנחנו בית ספר מקדם בריאות" ולבתי ספר עם 3 כוכבים מספקים ציוד להפעלה.
משרד החינוך דורש פניה בכל שנה. כאמור, מועד אחרון להגשה השנה – 12.6. מנהל בית הספר צריך לחתום על הבקשה.
אנחנו בתהליך חקיקה בנושא פקחים על קיוסקים. בנוסף, חשוב לציין שעד היום, רכז קידום בריאות לא קיבל כל גמול על עבודתו. בתחילת השנה הבאה יוכנס גמול לרכז בריאות. המנהל צריך לבקש זאת ממשרד החינוך.
בדיון:
נג`אח ג`בארין- אום אל פאחם: חשוב לי לדעת איך אפשר להעריך את התהליכים האלו ולהבין אם היו שינויים כתוצאה מכך.
נורית ברגר גיל: זה קיים. אנחנו מבצעים בדיקה. במחוז צפון יש מערך בקרה בעזרת הנהלת המחוז של משרד הבריאות. לצערי במקומות אחרים זה לא קורה. אני מציעה לאחרים לאמץ את מה שנעשה בצפון, לחשוב על כלי שיהיה מאחד ארצי. אני מציעה שמילכה ועירית לבנה יציפו את הנושא ברמה הארצית.
ד"ר מיכל דר: שירות בריאות התלמיד ניתן בצפון ע"י לשכת הבריאות, החל מה 1.9.17. אנחנו גם עוסקים בהכשרת מורים בנושא אורח חיים בריא ומנחים אותם לשרשר בכל מקצועות הליבה. הם בונים את השיעורים. אנחנו עושים הכשרות מיוחדות ברמה הבית ספרית ועובדים ביחד, משרדי הבריאות והחינוך. אנחנו נעזרים בתזונאיות (יש 5 בחצאי משרה, 3 חצאים בזכות שירותי בריאות התלמיד) ואני מעדיפה להעסיק בשני חצאי משרה, כך אני מקבלת יותר ממשרה מלאה.
נורית ברגר גיל: חשוב לי להדגיש – יש הרבה גופים מסחריים שמנסים להיכנס לבתי הספר במתווה מקצועי והם גובים כסף. מנהלי בתי הספר לא תמיד יודעים לזהות. חשוב שתדעו שפעילות משרד החינוך היא ללא עלות. גם לקופות החולים אסור להיכנס לבתי הספר, הם גובים כסף על פעילויות. זה תחום די פרוץ כיום.
ד"ר מיכל דר: הוצאנו מכתב למנהלי בתי הספר להסביר מה כן ומה לא להכניס שידעו שמי שנותן את הפן המקצועי זה משרד החינוך או משרד הבריאות.
עוד נושא: יש החלטת ממשלה על תקציבים מיוחדים למגזר הבדואי הדרוזי והצ`רקסי יש כסף שלא מנצלים מספיק. אני סבורה שמקדמי ומתאמי הבריאות הם אלו שיקדמו את היישוב.
======
המשך סבב דיווחים:
ד"ר סיהאם עתמנה-כעכוש – באקה אל גרבייה: ראש העיר רוצה נראות. תעשו פעולות קידום ותקבלו גיבוי מלא רק כך זה עובד אצלנו. יש אצלנו הרבה תכניות שמבוצעות בכל הישוב. תכנית חדשה מגיל רך עד כתה ג` מעודדת אורח חיים בריא, הקמנו גינות מאכל בכל בתי הספר, עוסקים בתזונה, פעילות גופנית וקיימות ביחד. כולל הכנת אוכל בריא ביחד בתוך הכתה תחת הסיסמא "לאכול ולגדול בריא". אנחנו עובדים עם תזונאית ועם מישהי עם תואר שני בלימודי סביבה, יש לנו שיתוף פעולה עם שיטור עירוני כדי לטפל בבעיית השריפות ביישוב. אנחנו מפעילים רחפן ויש לנו רופא שמסביר לבעלי העסקים על הסכנות והנזקים שבשריפות.
מוחמד דלאשה - בועיינה נוג`דאת: נכנסתי לתפקיד רק לאחרונה. עשיתי מיפוי בכפר בבתי ספר, ביררתי את הצרכים שלהם, אילו תכניות עושים בקידום בריאות. היה שיתוף פעולה מלא של מנהלי בתי הספר והם מתייעצים אתנו באופן שוטף. יש לנו 3 מעונות קשישים שגם משתפים פעולה. בנינו כמה תכניות: שבוע מעשים טובים שבו יש חלוקת עלונים בנושאי בריאות ועישון, מתכננים סדנת בישול בריא במתנ"ס וכן קבוצות הליכה של נשים יחד עם מדריכה, 2 קורסים של עזרה ראשונה ללמד אימהות כיצד לטפל בתינוקות עם כוויות או גוף זר, מתכנן לבנות רשת של נאמני בריאות. תחום הבריאות בכפר לא טופל מעולם. יש לי גיבוי מלא מראש המועצה. מתכננים תכנית אורח חיים בריא לאוכלוסייה המבוגרת: עישון, נרגילות, פעילות גופנית.
הדס עקיבא - עכו: בעקבות סקר עישון שעשינו בעיר זה עשה משהו לאנשי הפיקוח אשר התחילו להגיע לעסקים ולבתי ספר ולפעול באכיפה ושילוט.
ד"ר מיכל כהן דר: אני מוכנה לעשות הכשרה לפקחים מעכו, ללא עלות.
מירב קובריגרו: חיפה שייכת לרשת ערים בריאות ומפעילה תכנית עיר בריאה ופעילה באפשרי בריא, יש תכניות מתמשכות וגם תכניות שפיתחנו. ראשת העיר נתנה הנחייה לגבי מיקום אזור עישון בבניין העיריה, יש שילוט מוקפד יש הכשרת פקחים וריענון החוקים. יש לנו פרויקטים בנושא בריאות העובד, עשינו תכנית שנתית לעובדי העירייה, בריאות האישה, חיסונים, מניעה ועבודה עם סוכני שינוי. יש קבוצות הליכה, סטודנטים שמתנדבים ועובדים על נושא התזונה הבריאה עם לקט ישראל, שנותנים סדנאות בעלות מאוד נמוכה. חשוב מאד להעביר מידע בין המתאמים כדי למצוא תמיד את הספק המתאים לכל נושא.
ד"ר מילכה דונחין: לקראת יום ללא עישון שיחול בחודש מאי אנחנו מכינים ערכה (הוכנה בינתיים והופצה – מצ"ב). זה מבוסס על עבודת הקואליציה הרחבה לנושא העישון בשיתוף עם האגודה למלחמה בסרטן, משרדי הבריאות והחינוך וכל הגופים העוסקים במניעת עישון. פרסמנו מידע על מה שניתן לקבל מהאגודה הרצאות ועזרים שהם מחלקים .
ד"ר מיכל כהן דר: אצלנו כל העובדים עברו סדנאות על נושא ההטמעה. אני לא נותנת הרצאה אחת אלא רק במסגרת סדנא שלמה, הרצאה אחת אין לה ערך. אנחנו שואפים לעשות את הכי טוב.
ד"ר מילכה דונחין: כשמדברים על מקום עבודה בריא זו גישה יותר הוליסטית. זה לא רק מקום עבודה שמאפשר לעובדים לצאת לעשות פעילות גופנית. אני כוללת במונח זה גם את התנאים הפיזיים וגם הפסיכוסוציאליים. מדובר על תרבות ארגונית משתפת שרק חלק ממנה אלו תנאי העבודה הפיזיים.
ד"ר היבי: הנושא הדחוף ביותר היום הוא לבנות תכנית להפחתת העישון במגזר הערבי זו בעיה מספר אחת במגזר.
נג`אח ג`בארין: אנחנו מקימים מרכז בריאות שייוצגו בו כל העמותות העוסקות בתחומי בריאות שונים: אגודה למלחמה בסרטן, מניעת השמנה וסכרת, בטיחות ילדים עמותת נאמן. ננהל את כל נושא הבריאות מהמרכז, הכל באמצעות מתנדבות שקיבלו הכשרה.
יש לנו 24 בתי ספר מקדמי בריאות 6 בתי ספר נקיים מעישון שכולם חתומים על האמנה נגד עישון ויש להם גם שילוט מתאים. השיטור העירוני קיבל הכשרה בנושא, גננות שמשתלמות בנושא פעילות גופנית ותזונה, אכילה בהנאה, מזונות קסומים, בכל בתי הספר. אנחנו משנים את הכיבוד במחלקות העירייה, עובדים על נושא רישיון יצרן למאפיות בעיר ועשינו השתלמות של מובילי בריאות בקרב הנוער.
ביצענו פרופיל בריאות שאפשר לנו לראות את כל הנושא באופן הוליסטי והוא מהווה בסיס לתכנון אסטרטגי לקידום הבריאות.
גלינה אמדור - מעלות תרשיחא: אני למעלה מ 20 שנה ברשת. ביצענו סקר בריאות עירוני וזה עמוד השדרה של הפעלת המחלקה. אני קודם כל התברואנית העירונית ולכן אין לנו עסק שאין לו רישיון יצרן. יש לנו שיתוף פעולה מלא עם משרד הבריאות. בבתי ספר מקבלים ארוחה מסובסדת ומפוקחת כולל המוצרים וההובלה. אנחנו עובדים עם תזונאית, מועצת התלמידים שותפה לכל התהליך. מלמדים מה מותר לאכול ולא רק מה לא. יש לנו תכנית עבודה ולא אירועים חד פעמיים. שינינו את הכיבוד בתוך בתי הספר. יש לנו בעיה בעיר עם חתולים וכלבים משוטטים ויש חשש מלישמניה, לנוכח ריבוי שפני הסלע. פתחנו מרכז לבריאות האישה, עושים סדנאות פעילות גופנית ומפגשים, מרכז לגיל הרך בו מקדמים את בריאות האישה לאחר לידה, קורס לסבתות, בישול נכון ואורח חיים בריא. עובדת בשותפות עם קופות החולים (כללית ומכבי).
נג`לא סועד- כפר סלאמה: מרכזת במ.א. משגב. יש 6 ישובים בדואים במועצה אזורית משגב. עדיין גרים שם בפחונים, אין שירותי בריאות ואין טיפת חלב. אנחנו מכשירים רכזים כסוכני שינוי לגיוס הורים. מתכננים יום שיא להורים של כל היישובים, עוסקים בהעצמת נשים ומנהיגות בקרב נשים.
רנה עאמר –ג `וליס: עדיין לא ניצלנו את התקציב אבל עבדנו בתחום הבריאות. מנינו רכזת לתחום ספורט של נשים בישוב וקבוצת אתלטיקה של נוער. בתחום התזונה אנחנו פועלים על כיבוד בריא.
איאת סלאמה – ירכא: אנחנו פועלים בתחום תזונה בריאה. מחפשת לאילו מסגרות אפשר להתחבר ולגייס הון אנושי. פניתי למחלקת החינוך. יש 7 בתי ספר מקדמי בריאות. עשינו יום חשיפה הצגנו הצגה העוסקת בנושא דכאון לאחר לידה. הקמנו ועדת היגוי, גיבשנו קבוצה של נאמני בריאות שיובילו תהליכים בשכונות. יש לנו מועצה נקייה מעישון, אנחנו מכינים אמנה בנושא העישון, קורס הכנה ללידה בשיתוף פעולה עם בית חולים נהריה. קבוצת נשים רוצה להקים מסעדה לאוכל בריא. מטפלים בנושא קונדיטוריה שתכין מתכונים בריאים, קייטנה עם סדנאות לבישול בריא בחיק הטבע.
אורי נחמיה – ערב אלעראמשה: אני מנהל את הישוב וקידום הבריאות הוא חלק מהנושאים שצריך לקדם. אני ניגש לעניין בדרך שונה. מה ששמעתי כאן מאוד מרשים אך צריך להתאים את שיטת העבודה למה שיש בשטח. הנושא הבריאותי עדיין לא קיים בשטח. עדיין יש כבשים ועיזים שמשוטטות בכפר, תברואה ירודה. צריך להיעזר בתשתית הקיימת ואני מחלק את הבריאות ל 3 רבדים: 1.תשתית- שזה ארוך טווח, 2. מוקד לרפואת שיניים מניעתית, זה קריטי ביישוב בגילאים הנמוכים. 3.תכניות בריאות. הטמעת קידום הבריאות צריכה להיעשות בכל נושא שמטופל. נעזר במסגרות הקיימות החל מהגיל הרך, משפחתונים, בני נוער. בזה אני יכול גם להיעזר בכם.