את המפגש פתח
בדברי ברכה מר דני הרוש, ס/ראש העיר ומחזיק תיק בריאות.
מנכ"ל העירייה, מר איתי צחר הציג את תפיסתו את העיר כעיר בריאה ומקיימת. בכפר סבא 110,000 תושבים, בעירייה יש כ 3,000 עובדים. ב- 10 השנים האחרונות הוכפל מספר גני הילדים.
תוחלת החיים בכפר סבא היא הגבוהה בארץ, במדד השקיפות קיבלו ציון 100. 44% מהפסולת מועברת למיחזור (22%) בערים הגדולות בישראל), 83% מרוצים מהפארקים והשטחים הירוקים. לא משתמשים בכלל בקוטלי עשבים.
העירייה הצטרפה לאמנת מילאנו העוסקת במערכת מזון עירונית.
בעיר פועל מרכז קיפוד – מרכז קיימות עירוני, אשר עוסק בין היתר בהשאלת חפצים מתוך תפיסה עירונית של "אפס פסולת". עוסקים בחקלאות עירונית, גינות קהילתיות, מחזור פסולת אלקטרונית ועוד.
איך עושים שינוי גדול בארגון (העירייה)? – מציג משוואות המתייחסות ל"לאן מכוונים" ובאיזה קצב.
לדעתו, העולם העתידי יפעל במתכונת של רשת (שותפויות רוחב).
שלשה תחומים מרכזיים יכולים ליצור את השינוי: אגף קיימות וחדשנות, מחלקה לשיתופיות – תכנון אסטרטגי, מחלקה לבריאות וחוסן עירוני.
כל דבר שעושים מחייב הסתכלות על שלשת תחומים אלה. כל דבר שעושים גם מודדים ומעריכים.
בעיניו, הרעיון של ערים חכמות אינו מוצלח משום שהמגזר העסקי השתלט על זה כדי למכור טכנולוגיות.
דרושה עבודה שיתופית תוך הסתכלות על בריאות הציבור – זה חוסך כסף. אי אפשר לעשות משהו מקיים אם לא יוצרים בכך חסכון כספי. בשנים האחרונות העירייה חסכה כסף בזכות המיחזור והשקיעה אותו בתאורה בגנים הציבוריים ובפעילויות אחרות.
דוגלים בהשתתפות התושבים – עם רוב האוכלוסייה (לא רק עם הקצוות).
על מנת להניע תהליך ארגוני משמעותי צריכה להיות שיתופיות ושיתוף ידע.
כל שבוע מתקיימת ישיבה של הנהלת העירייה – מדברים על דילמות, איך הארגון צריך להיראות, בונים תוכניות עבודה ובהן משימות שיתופיות. שלב ראשון – מיפוי בעלי העניין + הגדרת משימות שיתופיות לכל מנהל. צריך לעבוד עם מי שמוכן לשינוי – צריך להתמקד בהם, לא צריך בכולם.
אורית, מנהלת מחלקת בתי ספר יסודיים באגף החינוך, הציגה את עצמה.
מימי בשן, מנהלת החווה החקלאית מסרה כי החווה עוסקת בקשר אדם – אדמה – סביבה, עוסקים בחקר צמחים. כתות ג` מגיעות לחווה. מימי הובילה את כולנו לסיור בחווה.
שרון ג`ורגי` הציגה את עבודת המחלקה לקידום הבריאות וחוסן עירוני, אותה מנהלת. מצגת מצ"ב.
תחילה הציגה את מפת הבריאות היישובית. תוחלת החיים היא 84.4, הגבוהה בארץ, הציגה נתוני תחלואה והשמנת ילדים.
חזון המחלקה - המחלקה לקידום בריאות ולחוסן עירוני פועלת לצמצום הפערים הבריאותיים וקידום אורח חיים בריא בהיבטים פיזי ורגשי בשותפות עירונית רחבה.
פועלים להעלאת מודעות לקיום אורח חיים בריא ופעיל, עידוד פעילות גופנית והרגלי תזונה נכונה.
יצירת חוסן ע"י כלים להתמודדות עם מצבי לחץ ומצוקה ברמה האישית, המשפחתית והקהילתית. פועלים בכל טווח הגילאים, החל מהיון, גיל 0-3 ועד גיל הזקנה. עוסקים בהכשרת אנשי מקצוע בתחום החוסן, פעילות פנאי וקהילה לכל הגילאים, עיר ידידותית גיל.
כל העבודה נעשית עם שותפות פנים ארגונית רחבה ועם שותפים מחוץ לארגון.
דור אמפר, רכז הגינות הקהילתיות באגף הקיימות והחדשנות הציג את עבודתו עם הגינות הקהילתיות. הגינה הקהילתית היא צורך קהילתי – קבוצת תושבים, בכל הגילאים, פועלים יחד במרחב הציבורי. יש בעיר 17 גינות קהילתיות. מגדלים בהן ירקות עונתיים, רב שנתיים (ארטישוק, אספרגוס), תבלינים, עצי פרי. מקיימים בהם אירועים. אין שימוש בכלים חד פעמיים.
לדברי שרון – בתי הספר מחברים את הבריאות והירוק.
מירב מור אופיר, תזונאית קלינית, דברה על הקשר בין חוסן נפשי לתזונה.
לסיום, התנסינו בעיצוב קרמי באמצעות תערובת אדמה, ניר ומים. איתן שקד הציג את תפיסתו והנחה את סדנת היצירה.