הכנס ה– 28 של רשת ערים בריאות – 29.12.22, בית חיל האוויר, הרצליה
הכנס אשר הוקדש לנושא: "בריאות, הוגנות וקיימות בכל מדיניות" התקיים ב 29.12.22, בבית חיל האוויר בהרצליה, באווירה חגיגית ומקצועית, בנוכחות כ 180 משתתפים, נציגים פוליטיים ומקצועיים מרשויות מקומיות, נציגי מערכות הבריאות, החינוך והרווחה ואורחים רבים. הזמרת תמרה חילו והפסנתרן והמנצח דוד סופר מהמרכז למוזיקה בהרצליה הנעימו לנו את פתיחת הכנס בשיר "צליל מכוון".
אילנה שמלה ללום, מי שהיתה עד לאחרונה הרכזת המקצועית של הרשת, פתחה את הכנס והנחתה את רובו.
ראש העיר הרצליה, מר משהפדלון, ברך את באי הכנס ושיבח את עבודת הרשת. דר` אפרת אפללו, מנהלת המחלקה לחינוך וקידום בריאות במשרד הבריאות ברכה בשם המשרד ודר` מילכה דונחין, יו"ר הרשת הוסיפה כי מתאמי הבריאות היישוביים (מנהלי יחידות או מחלקות בריאות ברשויות) הם המנהיגים בשטח. מחויבותם לבריאות, כושר היצירתיות שלהם והשיתוף שנעשה בידע והניסיון עם כל העמיתים – הם לב ההצלחה של הרשת. אולם לב לבד לא מספיק ליישום העקרונות של העיר הבריאה. צריכה להיות מחויבות פוליטית והתגייסות של כל אגפי הרשות המקומית. הרשות צריכה לאמץ את הגישה של "בריאות, הוגנות וקיימות בכל מדיניות". בזה עוסק הכנס.
מר עדי חמו, מנהל מחלקת הבריאות של עיריית הרצליה, הציג את הפעילות העירונית כעיר בריאה מצגת מצ"ב. הרצליה הופכת את הבריאות לערך בקרב התושבים ואת אורח החיים הבריא לנורמה חברתית. אורח חיים בריא מופיע בכל תוכנית עירונית כחלק מתפיסה עירונית כוללת. עדי פרט את הפעילויות אשר מדגימות כיצד בריאות, הוגנות וקיימות משולבות בכל מדיניות עירונית.
פרופ` אבנר דה שליט, מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, דבר על המעמד העולה של ערים בפוליטיקה ובמדיניות – מצגת מצ"ב. בדבריו הדגיש את ההבדל בין התפיסה הפוליטית ברמה הלאומית לעומת זו המקומית. היום יש יותר עוצמה פוליטית לרשויות מקומיות. יש גם דוגמאות של החלטות עירוניות שנעשות בניגוד להחלטת המדינה. בדבריו הביא דוגמאות רבות למה שרשויות יכולות לעשות בתחומי הבריאות ההוגנות והקיימות.
את רב השיח בנושא ניהלה גב` שירה סולומון, דוברת משרד הבריאות. השיבו לשאלותיה גב` סיגל מורן, מנכ"לית משרד הרווחה והביטחון החברתי, מר אמיר כוכבי, ראש עיריית הוד השרון, עו"ד אהוד לזר, מנכ"ל עיריית הרצליה וד"ר סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל פחם. היא הציגה להם את השאלות הבאות: האם ובאיזו מידה מיישמים ברשות שלהם בריאות הוגנות וקיימות בכל מדיניות? ומה האתגרים בקידום מדיניות זו. דר` סמיר מחאמיד – התבקש להשיב לשאלה כיצד הוא רואה את ההשקעה בקידום בריאות בחברה הערבית ומהם האתגרים כשהנתונים היום הם שאחוז גבוה יותר באוכלוסייה הערבית חי עם השמנת יתר, סוכרת וכו`. סיגל מורן נתבקשה להשיב לשאלה כיצד היא רואה את הקשר בין רשויות שצורכות יותר שירותי רווחה ובריאות, והאם יש צורך במתן מענה ייחודי ברשויות אלו? עו"ד אהוד לזר, ומר אמיר כוכבי נשאלו - האם במסגרת שיתופי פעולה בין הרשויות השונות ניתן לבצע ולקדם את הנושא באופן נכון יותר או שיש צורך לעשות זאת בכל רשות בנפרד.
לאחר הפסקה קצרה, הצליחה גב` צורית ביבס להקים את כולנו לבצוע מספר תרגילי מתיחה. בפתח המושב השני הציגה דר` אפרת אפללו את עיקרי התכנית הבין-משרדית למניעת תחלואה כרונית וקידום אורח חיים בריא – מצגת מצ"ב.
גב` שורוק מחאמיד ממחלקת הבריאות בעיריית אום אל פחם הציגה את עיקרי התהליך האסטרטגי שעומד להסתיים בימים אלה באום אל פחם, בהתבסס על מידע שנאסף באמצעות פרופיל הבריאות העירוני ושיחות עם אנשי מקצוע ותושבים. מצגת מצ"ב.
אדר` הילה לוטן, מצוות ליבה בתכנית `העירה` ומר אור שלו, מנהל היחידה לקידום בריאות, בעיריית קריית ביאליק הציגו את פעילות המיפוי הסביבתי, המשתף, בעיר שישמש בסיס לתכנון לקידום הליכתיות רב-גילאית – מצגת מצ"ב.
פרופ` אורנה בראון אפל מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה הציגה עבודת מחקר משותפת עם גב` איריס רן, בה סקרו, באמצעות תצפיות, גני כושר חיצוניים לשם זיהוי הגורמים הקשורים לשימוש בהם – מצגת מצ"ב. מעניין היה להיווכח שיש שימוש מועט מאד בגני כושר בתוך השכונות ושימוש נרחב יותר בגני הכושר על חוף הים או בפארקים.
גב` מירב קובריגרו, מנהלת תחום סביבה וטבע עירוני ומקדמת בריאות עירונית, במנהלת חיפה 2030, בלשכת ראש העיר חיפה, הציגה את פרויקט הקמת הגגות הירוקים בחיפה – מצגת מצ"ב. את הכנס חתמה דר` אורלי רונן ודברה על התמודדות עם שינויי אקלים תוך התמקדות על התוכנית של עיריית תל אביב לשוויון מגדרי המחזק את החוסן העירוני המהווה בסיס להתמודדות עם שינויי אקלים. מצגת מצ"ב. בסיום הכנס קיימנו טכס פרידה מאילנה שמלה ללום, עם סיום תפקידה כרכזת מקצועית של רשת ערים בריאות.