השתתפו: טלי שנהר (מ.א. אשכול), מאור זהר (מ.א. גולן), סיגלי טיפנברג (מ.א. בני שמעון), יערה בן הראש (מ.א. גזר), ורד שני (מ.א. דרום השרון), דברת דיטקובסקי (מ.א. חבל מודיעין), קארין פלג נוימן (מ.א. חוף השרון), יעל שקד (מ.א. עמק חפר), ענת לרנר ואודליה (אשכול נגב מזרחי), שולי ברס (משרד הבריאות), איריס בחר (לשכת בריאות מרכז), אתי אוחיון (לשכת בריאות דרום), סמדר אלינסון (מכבי שירותי בריאות), זהבה אלעזר (שירותי בריאות כללית), אורלי לביד-ברזל, שחר חברון, גליה שפריר (ארגון בטרם), ד"ר מילכה דונחין, סימא ווצלר, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות).
מילכה - קיימים פורומים בחלוקה גיאוגרפית ופורום אחד של מתאמים אזוריים מכל הארץ ואתם חברים למעשה בשני פורומים. כלומר מדובר ב 4 מפגשים בשנה. השאלה היא האם זה עמוס מדי עבורכם, האם יש לכם עניין להיות בשני הפורומים?
סוכם – הרוב מעוניינים להשתתף בשני הפורומים.
מילכה - המטרה של הפורומים האלה היא ליצור שיתופי פעולה בין רשויות, עם כל הגופים השותפים, לשתף בדיווח על פעילות וגם להעלות קשיים מן השטח ולהתעדכן על ידי הרשת. מתחילה עם שאלה שהתעוררה במפגש של צוות "עיר נקייה מעישון" – יערה העלתה את הסוגיה שיש הבדל מהותי בנושא זה בין עיר למועצה אזורית.
יערה – מסבירה כי במועצה אזורית, או לפחות בגזר יש את המועצה עצמה וכל ישוב מתנהל בפני עצמו. כדי ליישם את התפיסה של עיר נקייה מעישון זה לא מספיק שראשת המועצה תכריז על כך. צריך שכל ישוב יגיע לאותה החלטה. מלבד זאת אין אזורי מסחר זה יותר מאתגר להגיע לישובים. תשמח ללמוד אם ישוב מסוים ביצע את התהליך.
מאור - התחיל מהלך מאוד ראשוני בגולן. עד היום לא בוצעה אכיפה של פקחים לא הסמכנו פקחים בשטח. התחילו השנה שילוט בגני שעשועים, מיפה תחילה את המקומות המרכזיים לשילוט ב 10 ישובים ומקווה בשנה הנוכחית להשלים את כל הישובים. מאוד קשה לאכוף כאן. ההנהגה מעשנת בעצמה. ההחלטה להפעיל את השילוט היא של יחידת בריאות הביצוע הוא באמצעות מחלקת התפעול.
מילכה – מציינת שבאתר הרשת נמצאת החוברת של קוים מנחים ליישום עיר נקיה מעישון. מוזמנים להיכנס וללמוד.
דברת – ניסתה להפעיל אכיפה ונתקלה בבעיות. יש להם אזורי תעשיה גדולים. היו תלונות מצד תושבים ועובדים אחרים. יצרה קשר עם מנהל מחלקת אכיפה הציעה קישור להכשרות פקחים. מכיוון שנכנסו פקחים חדשים הוא ידאג להסמכתם, כולל בנושא אכיפת העישון. הוא ידאג לשלב את נושא העישון באזורי תעשיה, בישובים אמר שהוא לא יכול לעשות זאת.
מילכה - אנחנו מעדכנים את החוברת הזו. אם רוצים להוסיף פרק על מועצות אזוריות, כדאי להצטרף לצוות עכשיו. מדגישה שאי אפשר להתחיל באכיפה. חייבים להתחיל בהסברה.
דברת - הסברה יותר קל לנו ליישם יש גורמים שאפשר לקבל מהם מידע. יש להם מרחב באתר המועצה. הציעה גם פניה למוקד הגמילה של משרד הבריאות.
יעל - הציעה לעובדים סדנת גמילה - אפס נרשמים.
דברת - ביצענו סקר אנונימי, היה עניין בגמילה אבל לא הייתה הרשמה. אם לא נעשה במטה אין טעם להתחיל בישובים. צריך להתחיל במטה המועצה. קשה לרדת לרמת הישובים לפני שמפצחים את בעיית העישון במטה.
סמדר - עישון הוא אחת מההתמכרויות הכי קשות. עדיין לגלי ומותר. יחד עם זאת רואים ירידה בממדי העישון. במודיעין, ביחד עם מיכל אלימלך, ניסו לפנות לאוכלוסייה הצעירה - משפחות חדשות, צעירות. יודעים שעישון פוגע בילדים. יכול להיות שלזוגות הצעירים או סבים וסבתות הנושא יותר רלבנטי. למכבי יש סדנאות מקוונות וגם פרונטליות, אם מקום עבודה יציע קבוצות מקוונות וגם פרונטליות זה יכול לאפשר מענה טוב. אם זה יהיה זמין לכל חברי המועצה, בצורה מקוונת בזמן שנוח להם, זה עשוי להצליח. יש גם מוקד טלפוני. מציעה לבדוק עם המעשנים מה יניע אותם להיגמל.
דברת - מתחילה קמפיין למניעת עישון בגני שעשועים. משתפת את הקהילה בתכנון.
סימא – מדגישה כי מדובר בעיר נקייה מעישון ולא עיר נקייה ממעשנים. צריך גם לטפל בעישון הפאסיבי.
מילכה – שאלה נוספת - כתיבה של תוכניות עבודה. אנחנו רואים שלמרות שמלמדים את זה בקורס זה לא בא לידי ביטוי בתוכניות עבודה ששולחים לנו המתאמים. יש כנראה חסר בידע או ניסיון באיך כותבים תוכנית. מציעה את השירותים שלה ושל סימא. תיזמו פגישה אתנו כדי שנוכל לסייע לכם לכתוב תכנית עבודה. יש באתר של רשת ערים בריאות חוברת קווים מנחים לכמה נושאים. בכל חוברת יש גם דוגמאות של איך כותבים מטרות ויעדים – אפשר ללמוד משם.
דברת – רצתה להכין תכנית עבודה מסודרת. החסם העיקרי הוא המיפוי. תהליך המיפוי נבע ממיפוי במחלקות במועצה והקמה של צוותים בישובים, דרכם מנסה לגשש את הצרכים. זה נורא מקשה על בניית תכנית מבוססת צרכים אם אין לי מיפוי מסודר.
מילכה – תחילה, רצוי לכתוב נכון את התוכנית. צריך לשבת אחת על אחת. מניחה שגם מקדמות הבריאות בלשכות יכולות לעזור בכך.
דוגמאות של עשייה בשטח
ורד - יש ענין בנושא תזונה ואורח חיים בריא לעובדים. ראש המועצה והמנכ"ל משתתפים. יש לנו סדנא שמוביל אגף הספורט, סדנא לאורח חיים בריא לעובדים. כמו כן יש אימוני ספורט לעובדים, אחת לשבוע, בשעות העבודה, על חשבון המועצה. סגרנו שבוע ספורט במאי. מסיימים אותו ביום שיא עם צעדה וסדנאות קטנות.
יעל – מכינים עכשיו את שבוע בריאות האישה - שיתוף פעולה עם מספר יחידות. השבוע התקיים מפגש התנעה בהשתתפות: יועצת ראש המועצה לקידום מעמד האישה, מנהלת מרכז צעירים, עמותת הספורט, ותושבות שיש להן עניין בנושא. בהמשך ישתפו גם את איכות הסביבה ואת זי"ת (זהות יהודית תרבותית) – עמותה שפועלת במועצה. מתחילה בדיקה מה רוצים לעשות: תנועה, תזונה, והעלאת מודעות, בשיתוף גם עם קופות חולים ובתי חולים. יפתחו קול קורא לדוכנים של תושבים. עכשיו חושבת לקיים גם משהו לעובדים.
אורלי לביד ברזל – מציינת שיתוף פעולה עם יעל - חיבור שנעשה בוועדת ההיגוי, אמצו את תכנית "בובי גרב" – תוכנית בטיחות לקטנטנים (גילאי 2-4). עשינו מפגש הכשרה למנהלות הפעוטונים מתכננים גם הרצאות להורים, בשיתוף עם מרכז צעירים. נהנתה מאוד בהכשרה. כל מי שמעוניין יכול לפנות אלי ואעזור. קארין - מתכוונים להוציא סקר/ שאלון לעובדים בתחומים של פעילות גופנית, עישון, תזונה ובריאות נפשית לראות מה העובדים מעדיפים. יש תכנון לשבוע ספורט בחודש מאי, בגנים ובבתי הספר – זה בבנייה.
מילכה – מזכירה שיש רשימה ארוכה של ימים בינלאומיים. מעלה זאת לאתר. בחודש מאי יש שני אירועים מרכזיים - בשבוע הראשון של מאי - העלאת המודעות למצבן הרגשי של נשים לאחר לידה. יש פורום שוויצ"ו מנהלת, מכינים הרצאות בזום שיתקיימו במהלך השבוע. כל אחד יכול להצטרף. לפני שנה זה היה בצורה הזו. לפני שנתיים עשינו יום למידה בנושא על ידי אנשי מקצוע ועמותות לעזרה עצמית בתחום. ב- 31.5 יום בינלאומי ללא עישון, כל שנה הקואליציה שלנו מכינה ערכה לרשויות עם רעיונות. הנושא שקבע ארגון הבריאות העולמי הוא קצת מוזר עבורנו – "מזון במקום טבק". ניסינו לפרש את הנושא כי לפעמים עישון הולך על חשבון אוכל לילדים באוכלוסיות מוחלשות/ עניות, אנחנו נבחר סלוגן ונעצב אותו ואתם תקבלו אותו לשימושכם. נקיים גם כנס במועד אחר על מנת לאפשר פעילות מקומית ב 31.5.
יעל מציעה לחשוב על סלוגן בסגנון של טוני שוקולונלי – סחר הוגן בשוקולד, ללא עבדות. בקישור הזה ניתן ללמוד על הרעיון: https://dutchtown.nl/tonyschocolonely/
סיגלי - יש לנו אירוע ספורטיבי לכל תושבות המועצה, בחודש מרץ - צעדה, אופניים, לאימהות ונערות לכבוד יום האישה. ביום המעשים הטובים שגרירי בריאות מעבירים פעילויות בגני ילדים. מתכננים יום למידה לצוות הגיל הרך על תזונה ופעילות גופנית ולתת להן רעיונות לביצוע בגן. הכינו חוברת. היה לעובדים סיור ליקוט בדרום אדום. עושים שיתוף פעולה עם הרדיו המקומי והתיכון – תחרות סלוגן עם לירן תורג`מן.
יערה – שואלת אם בררנו את סוגיית ניידת הממוגרפיה של האגודה למלחמה בסרטן. מבקשת לבחון את האפשרות להתחלק בין שתי מועצות אזוריות.
סמדר – קופות החולים דואגות להביא את הניידת למקומות רחוקים ממרכזי הדמיה. בהרבה ישובים באות מספר קופות לאותה ניידת. הם מצפים לבצע 80 בדיקות ביום, זה מאוד יקר צריך לראות שיש מספר מספיק של נשים. חשוב לתאם עם הקופות – להם יש מידע לגבי מי צריכה לבצע בדיקה.
מאור – לאסותא יש תוכנית עבודה מול הקופות. במכונים הקיימים בגולן יש בעיית זמינות. יש הצדקה לניידת. חשוב שהקופות תהיינה בתמונה – זה חשוב גם לטובת המשך ברור במידה ויש ממצא.
סמדר – אפשר גם ללחוץ על זמינות המכונים. מאור – מציע לפנות לקופה, לתאם ביצוע בדיקה לקבוצת נשים במכון והרשות תארגן הסעה למכון. מציע לפנק את צוות ניידת הממוגרפיה (בקפה ועוגיות) על מנת שירצו לבוא בשנית.
יערה – לקחה על עצמה אחריות לגילאי 0-3. בחודש הקרוב בעיקר עוסקת בארגון מפגשי הורים בחופשת לידה, לימוד החייאה, הצטרפה לצעדת הרצל – בנתה שם פינה לתינוקות. במאי מתוכנן שבוע ספורט ובריאות.
אורלי - לקראת הקיץ מרגישים היטב עליה בהיפגעויות ילדים, סביב אמצע מאי מציינים את שבוע בטיחות הילד. זו הזדמנות לעשות פעילויות ממוקדות ונשמח לסייע במגוון גדול של אפשרויות. מוזמנים לפנות אלינו.
מאור - תהליך שקורה אצלנו - מלווה את נושא המרכולים הירוקים. כמסגרת לקחנו מרכול בצפון רמת הגולן שם יש גם מרכז קהילתי ובית ספר יסודי, מרכז תיירותי - בשיתוף פעולה עם דיאטנית מחוזית של משרד הבריאות הצלחנו לחבור למכללת תל חי למחלקה לתזונה. פיתחנו שני צוותים פעילים. אחד נכנס למרכול לראות איך אפשר להשפיע. צוות שני נכנס לבית הספר לבצע התערבות עם סטודנטים בשנה שלישית אשר אמורים להיכנס לכיתות ה-ו. הכל נעשה בשיתופי פעולה, זה גם צורך שעלה מבית הספר, להוריד את גיל ההתערבות של תוכנית "בעד עצמי". הכנסנו את האקדמיה לתוך בתי הספר כדי לתת מענה לצורך שעלה מהשטח.
מילכה - ממליצה לכל אחת מהרשויות לאמץ אקדמיה, זה רווח לשני הצדדים. יש נכונות של האקדמיה לכך.
יעל – יש להם שיתוף פעולה עם מכללת רופין בעיקר בתחום ותיקים.
גליה - יש לנו שיתוף פעולה עם הפקולטה לרפואה בבית חולים זיו, בצפת. בחודש מרץ בטרם משתלב ב"בית חולים לדובים" – מוזמנים ילדים והוריהם כדי לידד אותם עם שירותי הרפואה. בטרם מכניסים שם תכנים של בטיחות ילדים. תכנית נוספת שעושים עם בית החולים - בקרי בית. ילדים שמאתרים אותם בחדר מיון כמועדים להיפגעות בבית, שולחים סטודנטים לרפואה לביקור בית, אותם בטרם מלווה.
שולי - מקדמים עכשיו את הקול הקורא של אפשרי בריא, יש עיכובים.
סימא - צורת הפעולה של מאור מאוד נכונה, יצירת שיתופי פעולה ואיגום משאבים. לא חובה להמתין לקול קורא.
דברת - יש הרבה ציפייה ממני בנושא תזונה, האם יש המלצות איך להתקדם בנתיב הזה? הייתי רוצה להוסיף ליחידה תזונאית האם אפשר ללמוד מאחרים?
מאור - יש לנו 2 כאלו שהן בחוזה, כקבלן. אחת עוסקת בכתות ז`-ח` והשנייה מפעילה תוכנית עם החינוך בגילאי 0-3. מלווה את המבשלות בפעוטונים, הן מקצועית והן פדגוגית – כולל איך לתווך את האוכל לילדים. מתוקצבות על ידי אפשריבריא.
מילכה – הדיאטניות של לשכות הבריאות יכולות לסייע – הן יכולות לייעץ ולהנחות.
בקשות מהרשת: דברת – מעוניינת במפגשים פרקטיים – רוצה ללמוד איך בונים תוכנית עבודה, לעשות את זה ביחד, הרבה פרקטיקה.
לאחר הישיבה – מדבריה של דנה פרוסט מהאגודה למלחמה בסרטן: - הניידת מיועדת להגיע לפריפריה גאוגרפית וחברתית - הניידת נותנת שירות רק לנשים שזכאיות לבדיקה על פי הנחיות משרד הבריאות: אחת לשנתיים, בנות גיל 50-74. - הזמנת הנשים לבדיקה נעשית באמצעות קופות החולים – כל אישה הזכאית לבדיקה מקבלת הפניה מהקופה, הקובעת את זמן הבדיקה בהתאם לזמינות הניידת במקום. - ניתן ללמוד על שירות הניידת באתר של האגודה למלחמה בסרטן – שם יש גם רשימה מפורטת של הזמנת הניידת (מוזמנת כבר עד סוף אוגוסט): https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=5986 - גם לשירותי בריאות כללית יש ניידת ממוגרפיה. - כל מועצה אזורית שמעוניינת בסיוע של האגודה למלחמה בסרטן לגבי הזמנת ניידת ממוגרפיה (בשיתוף עם קופות החולים), מוזמנות להתקשר אל דנה פרוסט, מנהלת מחלקת ההסברה של האגודה, במייל: danaf@cancer.org.il