סיכום מפגש פורום מתאמי אזור מרכז דרומי מיום 1.5.2023
השתתפו: מיכל זילברברג (ראשון לציון), יערה בן הראש (מ.א. גזר), הדסה נתנזון (מודיעין עילית), מיכל אלימלך (מודיעין-מכבים-רעות), יעל ניסימיאן-פאי (רמלה), דברת דיטקובסקי (מ.א. חבל מודיעין), ג`ודי זייתון (באר יעקב), סמדר אלינסון, ד"ר טלי בראון (מכבי שירותי בריאות), אורלי לביד-ברזל (בטרם), ד"ר מילכה דונחין, סימא ווצלר, תחיה קרבטרי (רשת ערים בריאות)
מטרת המפגשים האזוריים היא ללמוד זה מזה ולחלוק ידע ומידע אשר אפשר להעביר בין החברים, לשתף בין רשויות מקומיות ולחשוב על פרויקטים משותפים. חשוב החיבור עם לשכות הבריאות, נציגי הקופות, בטרם.
מה חדש ברשויות יערה - מתכוננת לחודש בריאות וספורט במועצה, יתקיים על פני כל החודש. מחברת מועדוני ותיקים עם ילדי גן בישובים, לתיכוניים יהיה יום בנושא קידום דימוי הגוף, מפגש עם דיאטנית, פסיכולוגית וספורט. תהיה פעילות ספורט לאימהות בחופשת לידה, הצגה בספריה בנושא בריאות. זו השנה השנייה בה מתקיימת פעילות כזו, בתאריך קבוע במועצה, כולם משתתפים, מוסיפים השנה עוד אוכלוסיות. נעזרים בנכסים המקומיים - מדריכי ספורט במועצה גויסו לפעילויות הספורט, תזונאיות ועובדי מועצה.
הדסה – פועלים השנה בשני נושאים – בריאות העובד ובריאות הנפש. מתחילים מיזם של בריאות העובד כדי להעלות אצלם מודעות לבריאות. התקיימו 7 מפגשים שמותאמים לפעילות בשעות העבודה, כללו מידע על הבריאות שנשלח במייל לעובדים, עם טיפים, ותרגילים אחת לשבוע. עובד שמשתתף זכה בצבירת נקודות. הוכן שאלון מסכם עם חידות ומשוב, המשיבים למשוב מקבלים מד צעדים. יש משובים מדהימים, היענות מדהימה. הפעילות לוותה ע"י איריס בחר מלשכת הבריאות. בנוסף, יש הקפדה על כיבוד בריא. בתחום בריאות הנפש - הקימו פורום של כל הגורמים בקהילה שנוגעים בנושא, המטרה לשתף בידע, להתגבר על קשיים ואתגרים. הקימו גם ועדת היגוי לתוכנית למניעת אובדנות.
מיכל אלימלך - לפנינו 2 כנסים בשיתוף פעולה עם בית חולים שמיר – כנס הריון ולידה וכנס בריאות ותזונה. יש פורום בריאות הנפש, לשם העלאת המודעות לבריאות הנפש. יש שיתוף פעולה עם בית חולים קפלן בנושא שיקום לב. תושבים שזקוקים לשיקום לב נאלצים לבצע את השיקום בבתי חולים רחוקים מהעיר. על מנת להקל עליהם חברו למרכז הספורט העירוני וזה פועל להכשרת מדריכים בקפלן. יאפשר המשך תהליכי שיקום לב בעיר.
מיכל זילברברג – בראשון לציון יש שיתוף פעולה עם לשכת בריאות נפת רחובות, קיימו שתי סדנאות לנשים לאחר לידה, עם טיפות החלב ומתכננים סדנאות נוספות במהלך השנה. הקימו קבוצת הליכה לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים, יש מספר קבוצות הליכה כושר ויוגה לתושבים, חינמיות. יש קבוצה לשוכני הוסטלים, שזוכה להצלחה גדולה. שבוע הורות ומשפחה הובל ע"י מנהל קהילה, הכניסו לתוכנית סדנא של בישול בריא, בהנחיית שף. ביום בריאות האישה בחודש מרץ, עסקו בבעיות לב אצל נשים, הביאו את ד"ר דנה צפת מהדסה והרצאות של בית הסטארט-אפ הרפואי. מקיימים כנסים עם בית חולים שמיר ובית חולים קפלן בנושאים מגוונים. התחילו במתכונת של `בריא בשכונה`. התחילו בשכונת רמת אליהו שהיא שכונה מוחלשת - ערב בריאות בשיתוף לשכת הבריאות בדגש על שחפת וכן פעילות של בטרם. קיימה פגישות עבודה עם כל הקופות. יוצרים עם שתי סדנאות בריאות לעובדים - למדנו מהוד השרון. הוסיפו הרצאה על ארגונומיה לעובדים בנושא ישיבה מול למחשב. מתחילים בסדנאות הגשת עזרה ראשונה בשכונה. הרשמה חינמית. סדנא על דפיברילטורים בשיתוף עם מד"א. ממפים עכשיו את הדפיברילטורים הפרטיים. בימים אלה מופץ חזון של ראש העיר בו שולבה התייחסות לבריאות כחלק מהחזון הכללי של העירייה.
מילכה – מבקשת מהמתאמים לתמצת את כל מה שעושים בעיר על מנת להעלות לאתר הרשת.
יעל – קיבלה, לפני חצי שנה, מינוי כמנהלת מחלקת בריאות והורות. מתרגשת ממה שמתחילה השבוע לראשונה – יעוץ פרטני להורים. העיסוק בתחום ההורות הוא עיסוק באוכלוסיית יעד שבויה. כל מה שעושים עם ההורים הוא במטרה להגדיל את החוסן הנפשי כהורה, הגדלת המסוגלות העצמית וההתמודדות עם אתגרים יומיומיים. זכו לאחרונה בקול קורא של משרד הנגב והגליל וזה מאפשר ל 40 משפחות, של ערבים ויהודים, לקבל יעוץ פרטני. זה עלה כצורך מהשטח. הגישו קול קורא לאפשריבריא, ממשיכים להעסיק דיאטנית. בתקווה שתיכנס לעבודה על תקן העירייה, לאחר הבחירות. ממשיכים בפעילות לוותיקים בכל השכונות – פעילות גופנית תמורת תשלום של 10 ₪ למפגש. בתחום העישון – מתכננים לקיים שוב הדרכה לפקחים, מתכננים עם איריס בחר לעשות התערבות בתחום זה בקריית הממשלה, יחד עם מנהל הקניון ומנהל הפיקוח העירוני. כל זה במסגרת המחויבות למימוש עיר נקייה מעישון. משלטים ומעדכנים שילוט של הגינות הציבוריות. מנחים את סיירות ההורים איך לדבר על הנושא. יהיה גם קמפיין בקרוב. מרחיבים את מספר הגינות הקהילתיות, כולן גינות מאכל. גינה אחת במרכז הנוער פעילה כבר 5 שנים יחד עם מתמודדים ותושבי השכונה. באזור המשרד שלה יש גינה שבה לכל תושב באזור יש חלקה.
מילכה – מזכירה שה 31.5 הוא היום ללא עישון, מעדכנים את הערכה ותשלח למתאמים.
ג`ודי - בהמשך לתוכנית לקידום בריאות האישה – פיזית ורגשית, פתחו קבוצה של שומרות סף יחד עם רכזת ביטחון קהילתי, רווחה ושפ"כ. 50 נשים נרשמו, חילקו לשתי קבוצות – מקיימות סדנא של שלשה מפגשים עם נציגה של "רוח נשית" - כדי ללמוד איך לזהות אלימות נגד נשים. במפגש האחרון ידברו גם על איתור מוקדם של אובדנות. עובדים על שבוע הספורט, בו הכול יעשה במרחב הציבורי ומתוך זה יבנו עוד דברים שימשכו לאורך כל השנה בשטחים ציבוריים. יש גם שיעורי כושר למבוגרים. זו שנה שנייה שמתקיימת פעילות `נשים בשבילי` - לנשים בחופשת לידה, כולל יעוץ לנשים שרוצות לחזור לעבודה לאחר חופשת הלידה היועצת מלווה אותן במהלך כל השנה. עשו קורס הכשרה בעזרה ראשונה, באמצעות `איחוד הצלה`, לבקשת ועדי הבתים. קיימו עד עכשיו 20 סדנאות לדיירי הבניינים. הולכים לקראת סבב נוסף. יש להם דיאטנית שנותנת שעות לגנים, בשנה הבאה יוסיפו את מעונות היום. יחד עם מנהלת החינוך המיוחד מכינים תוכנית לסייעות החינוך המיוחד – התחילו בנושא הטרדה מינית וסדנאות של הגנה עצמית ופעילות גופנית.
דברת – עוסקת בהבניית דברים שיעבדו בהמשך מעצמם. למשל, שבוע ספורט השנה, לראשונה, יש שיתוף פעולה עם המחלקה לספורט. מתכוונים לפנות לכל הקהלים, תכנית מגוונת במסגרות בתי ספר, מרכז יום לקשיש, משתמשים ברשימות קשר שקיימות כדי לרענן קהלים. יהיה טורניר נערות ונשים לעורר מודעות לאלימות נגד נשים, אימון ג`ודו משותף להורים וילדים, כולל בנות, כדור רשת של הורים וילדים, קרב מגע למשפחות ועוד ועוד. כמו כן יהיו טורנירים בבתי ספר של מורים מול תלמידים. קיים שיתוף פעולה עם האגודה למלחמה בסרטן – קיימו סדנא למתמודדות והצליחו להגיע לכאלה שלא הכירו. בעקבותיה פנו הורים לילדים על הרצף האוטיסטי ולבקשתם עשו להם סדנא וכבר התחילו דיבורים על המשך מיפוי צרכים שלהם, כדי שיותאמו מענים. לאחרונה יש שיתוף פעולה עם הפרלמנט הצעיר. זו תוכנית של הביטחון הקהילתי והחינוך. מלמדים תלמידי כתות ד-ו מכל בתי הספר היסודיים, מנהיגות, הם בעצמם בחרו בנושאי בריאות בנוסף לבריונות. הייתה כוונה להכשיר את הילדים, לקראת יום חילופי שילטון, באמצעות האגודה לבריאות הציבור, בתחום הארגונומיה והכוונה היתה שהם ימפו את המצב הקיים וינחו את עובדי המועצה בהתאם. תוכנית זו לא יצאה אל הפועל ובמקומה - קיימו ראיונות עומק עם עובדים, אגדו מידע שיסייע להכנת תוכנית לרווחת העובד יחד עם מחלקת משאבי אנוש. מתכוונת להכין תוכנית רב שנתית שיהיה ברור מה עושים בכל חודש. השנה הוכרזה בחבל מודיעין שנת הבריאות עם תקציב גדול שראש הרשות הקצה לנושא, זו יוזמה של ראש המועצה. הוא משתתף בכל אירוע, בקרב העובדים הדגיש את הרצון שלו להרגיש בריאות בכל המחלקות. זה פתח לשיתופי פעולה חדשים. הרוח הגבית של ראש המועצה יצר את ההזדמנויות. עכשיו צריך למצוא צוות.
אורלי – אנחנו בשבוע מאוד קשה בהיבט של בטיחות ילדים – מקרה של טביעה למות בבריכה פרטית בחוף אשקלון, ילדה שנחנקה למוות מסוכריית גומי, ורק אתמול שני ילדים קטנים בתל שבע, שהושארו לבד בבית, נשרפו. מצבור כזה של אירועים בתקופה כה קצרה, זה מאוד קשה. מתייחסת לשיתופי פעולה עם בית חולים שמיר בנושא הריון ולידה. בכנס שהיה בראשון לציון עסקה בהדרכה של הורים. מפרגנת לעיריית ראשון לציון שמאפשרת עזרה גם בבית. ההשקעה של העירייה מאפשרת לתת את השירות חינם לתושבים. בכל רשות שמתכננים פעילות לגיל הרך אפשר להציע מה שבטרם יכולים לתרום. שבוע בטיחות הילד הוא בין 14 ל 18 במאי. מזמינה ליצור אתה קשר. מפרגנת גם למכבי – באירוע שעושים בקניון מלחה בירושלים תגיע בטרם עם דוכן ההסברה.
סמדר - חייבת לציין את ההתפתחות והשותפויות שנוצרו כאן. מכבי, כתפיסת עולם מעוניינת להשתתף בכל הפעילויות בקהילה. מקצים משאבים לטובת פעילויות בקהילה. תוארה כאן פעילות עם בתי חולים, משום מה קפלן ושמיר לא מכניסים קופות חולים לפעילות שלהם וחבל. לא צריך לתת מונופול לבתי החולים, העיקרון הוא שותפויות, כולם מרוויחים מהביחד. דווקא בירושלים מכבי כן משתתפים ורק בשפלה זה לא קורה. ראשי ערים ומועצות ממש רוצים להיות בפעילות. יש בידיהם להשפיע על כל פעילות. מבקשת שיפנו אל מכבי כדי שיוכלו להשתתף בכל מיזם.
דברת – רוב המרפאות בחבל הם של הכללית. יש להם פעילויות שמיועדות רק לרשומים בקופה. איך אפשר להעביר את הפעילות לכל האוכלוסייה? סמדר – מציעה להיפגש אישית עם דברת לצורך תאום ציפיות. מיכל – ישבה עם כל ארבעת הקופות כדי ללמוד כיצד אפשר לשתף פעולה. ביום חילופי שלטון, נציג הנוער ישב בפגישה עם מכבי. מילכה – מציעה לכל מתאם חדש לשתף את כל הקופות בוועדת ההיגוי. דברת – שואלת האם אפשר לקבל נתונים סטטיסטי מהקופות ? טלי – תבדוק את סוגיית הנתונים. רוצה לחזק את סמדר. התכנון מראש חשוב מאוד. ככל שמוצעים יותר דברים אפשר יותר לעשות שיתופים. מציעה לקיים שיתופי פעולה בין הרשויות - זה יכול להרים פרויקטים גדולים.
דיווחים - הופצה לכולם תוכנית ההרצאות בזום של שבוע המודעות למצבן הרגשי של נשים לאחר לידה. זה יתקיים במהלך שבוע. - הקמנו שולחן עגול לבריאות נפשית. מי שמעוניין להצטרף – מוזמן. רוצים להכין מתווה לרשויות, המכוון למה הרשות יכולה לעשות לטובת הבריאות הנפשית של תושביה. במעלה אדומים קיימו כנס שבו השתתפו כל מי שעוסק בבריאות הנפש הם מכינים מסמך בעקבות המפגש ואנחנו נפיץ לכולם. התובנות ממפגש זה: תפקידי הרשות בנושא: 1. קידום הבריאות הנפשית של תושבי הרשות. ב. לדאוג לנגישות לשירותי בריאות הנפש. - יצא מגזין נוסף של הרשויות ברשת לקראת ראש השנה, זהו ערוץ נוסף להפיץ מידע על הפעילויות ברשויות, הנושא המרכזי בריאות הנפש. גיא פישקין. שמכין את המגאזין, רוצה לראיין מתאמים ברשויות על הפעילות שלהם בתחום.