השתתפו: טובי אלמגור (אלעד), דור אלוש (גני תקווה), מורן שמרת (הוד השרון), מיכל סגל, שירה זימנר (כפר סבא), ורד שני (מ.א. דרום השרון), יעל שקד (מ.א עמק חפר), איב אופל (נתניה), אסנת בירנבאום (פתח-תקווה), דפנה דובב (קרני שומרון), הילה חזי, מאיה אברהמי (ראש העין), אוריאנה נגר (רעננה), סימא וצלר תחיה קרבטרי, ד"ר מילכה דונחין (רשת ערים בריאות)
מילכה - הקמנו מספר פורומים אזוריים לפי שיוך הרשויות ללשכת הבריאות המחוזית או הנפתית. בשל גודל אזור המרכז הוא פוצל לשני פורומים מרכז צפוני ומרכז דרומי, על פי הנפות. בדרך כלל משתתפים במפגש גם נציגי קופות החולים, בטרם ומשרד הבריאות.
המטרה להכיר מה עושים השכנים באזור, לחלוק בידע ובהתנסויות לשתף בספקים או ברעיונות ולחשוב יחד אם יש פעילות שאפשר לעשות במשותף, וגם להעלות צרכים מהשטח כלפי הנהלת הרשת. הפורומים נפגשים פעמיים בשנה בזום או פרונטלית.
פעילות המתאמים בחצי השנה האחרונה
דור אלוש – עובד עם אתי בוסקילה בגני תקווה. קיימו הרבה הרצאות לגיל השלישי במגוון נושאים: מניעת נפילות, סדנת חוסן בשיתוף עם מכבי וכללית. יש לזה ביקוש. בסדנא מגבילים את מספר המשתתפים - בין 20 ל 25 משתתפים, בהרצאות לכולם יש בין 60 עד 70 משתתפים.
מילכה - בפורומים אחרים של מתאמים התברר שקשה לגייס אנשים לסדנאות והרצאות.
דור - אצלנו לגמרי לא הכל ורוד. פעילות לגיל השלישי בשעות הבוקר זה עובד. בקבוצות אחרות יותר קשה להביא משתתפים.
מורן - גם אצלנו פחות קשה עם הגיל השלישי, יש בעיה עם ההורים הצעירים. רצתה להביא הרצאה על אנדומטריוזיס, הייתה אכזבה כי נרשמו רק 4 נשים. אי לכך פנתה לקבוצה קיימת, שיווקה לה את ההרצאה ופתחה אותה לקהל הרחב. דרך אחרת להביא משתתפים היא שיתופי פעולה עם בילינסון – קיימו כנס לנשים בהריון - הם הביאו את מאגר הנשים שלהם.
אוריאנה - עשו מיזם `יוני בריא בעיר` בשנה שעברה. השנה לקחו את זה לשכונות. עשו ברורים מה רוצים בשכונות, הפיצו לתושבים, לראשי המתנ"סים ולראשי ועדים. התאימו את שעות ההרצאה לגילאים השונים. יש הרצאה בבוקר לגמלאים ולאימהות עם תינוקות, לגיל המעבר בערב. ראש העיר מאוד פעיל אתנו במה שקורה בעיר וברשת והוא מקדם את הפעילות שאני עושה ומגיע לכל פעילות. מגיע לגני הילדים לפעילות של מילון התיאבון וזו הייתה להצלחה רבה. מגיע לבתי הספר ולכל ההרצאות. עובדת על אמנת כיבוד ומתכוונת להחתים את ראש העיר. השבוע גם השתתפה במפגש של מתמודדי נפש והציגה את השולח העגול של הרשת.
מורן – גם מאמצים עכשיו את מילון התיאבון.
אסנת - אצלנו מילון התיאבון עובד מצוין. עכשיו מוציאים גרסה מותאמת, חדשה, לקהילה החרדית יחד עם אגף החינוך החרדי במחלקת החינוך, מי שצריך תשמח לשתף.
שירה - המשכנו לציין את יום האושר הבינלאומי, גם תזונה וחוסן. קיימו גם השנה אירוע גדול ביער קפלן עם 150 משתתפים. עשו סדנא של צלילים מרפאים לנשים עובדות היו תגובות מדהימות. מחלקות מביאות עכשיו את התוכנית לעובדיהם. סדרת הרצאות לנשים בגיל המעבר 50 נשים מגיעות בכל ערב. אנחנו מחפשות מהו הצורך המיוחד שיוציא אנשים למפגש ומדייקות את המענים. עוסקים בעיקר בחיבור גוף - נפש. במסגרת שיתוף פעולה עם יוון בנושא יום האושר, קיימו תחרות צילומים ושיתפו עם אחת הערים ביוון. זו היתה הצלחה. מקיימים קורס בריאות לעובדים.
מורן - כפר סבא היא מקור בלתי נדלה להעתיק מהם. הם עושים דברים מיוחדים.
מיכל סגל - מרכזת ההתנהלות מול בתי הספר. עשו סדנאות בישול למובילים (מורים ותלמידים), כיבוד בריא, מניעת עישון ועוד.
מאיה - התחברתי לעניין של להיות מדויקים לצרכים. הפיקו לקחים מפעילויות הקיץ האחרון, כיוונו להורים וילדים. קופות החולים נותנות הרבה, תזונה בריאה, הכנת שייקים, צחצוח שיניים, יש הענות מטורפת. מקיימים פעילות ספורט של הורים וילדים כדי להוציא ילדים מהמסכים. יצאו בשיתוף פעולה עם בית ספר דינה לסיעוד, חלק מתוכנית הלימודים שלהם כוללת התנסות בקהילה. עם אוניברסיטת אריאל עובדים על קידום בריאות לקשישים, בדגש על מרותקי בית. הסטודנטים מגיעים אליהם ומתשאלים לגבי הצרכים שלהם. בי"ס דינה מגיעים לקבוצות בסיכון, קבוצות אלצהיימר, עושים תשאול ויוצאים בהמלצות והם נותנים תוצר שהוא פרויקט, הרצאה סדנא ועוד. זה ממש WIN WIN , ממליצה לעשות את זה.
מילכה - ממליצה שבכל ועדת היגוי יישובית יאמצו אקדמיה, צריך לנצל את זה.
מורן - בהוד השרון עובדים עם מכללת שערי משפט. עשו עם סטודנטים מיפוי של שילוט האוסר עישון במקומות ציבור, שאלו על עמדות. בעקבות זה משלימים עכשיו שילוט .
אסנת – עם בי"ס דינה מחפשים עכשיו את השדות לעבוד עליהם בשנה הקרובה. כמו כן יש שיתוף פעולה עם בית ספר פורטר, על בזבוז מזון.
מילכה – שאלה למאיה – בעקבות ישיבה של ועדת היגוי הבנתי שבניתם תכנית עבודה עם כל המחלקות בעירייה כאשר כל מחלקה הייתה צריכה להראות היכן היא משלבת בריאות.
מאיה – אכן פנינו לכל המחלקות וביקשנו לראות היכן נושא קידום בריאות יכול להשתלב בתוכנית העבודה של המחלקה. כתוצאה מתהליך זה עשו יריד שוק קח-תן, הפעילו מתנדבים. הרעיון לעבוד בצורה כזאת היה מצוין, זה הוליד רעיונות ויוזמות.
איב - בכל שנה פונה למנהלי אגפים ומבקש מהם רעיונות וביחד מתכננים. חשוב מאוד לשבת עם בעלי תפקידים בעירייה, זו הצלחה של כולם. בשנה שעברה החליט לרכוש מתקני ספורט לחדר כושר. מנהלי הספורט החליטו מה נחוץ והוא עזר להם לרכוש את המתקנים עבור הנוער בסיכון וזו הייתה הצלחה גדולה. נושא נוסף, קידום נקודות מים בשבילי הליכה – שיתף את אגף גנים ונוף, כדי לדעת היכן להציב את הנקודות. הצלחה מתחילה בשותפויות בתוך העירייה. לגבי ארגונים חיצוניים מכניס אותם לאחר שנעשה תאום עם האגף הרלבנטי. כמו כן הכשירו נאמני בריאות בעירייה – מציע לכולם לעשות זאת ולקבל מהם עזרה.
אוריאנה - עשו קמפיין מים, הכינו ג`ינגל מיוחד, צילמו משפחות שותות מים, ילדים, צעירים וזקנים שותים מים. הקמפיין יצא בקרוב עם שילוט על אוטובוסים. עשו מסלול נינג`ה לעידוד תנועתיות יש שם אפליקציה שסריקה שלה מספקת הדרכה לילדים לגבי הפעילות..
יעל - אנחנו בעיצומו של שבוע בריאות האישה, עם הרבה שותפים בתוך המועצה וגם בית החולים הלל יפה כללית ועוד. נגענו בכל מיני גילאים. עכשיו מתקיימת סדנא של אימהות ותינוקות. בתוך זה יש קבוצה של פעילים בקידום בריאות, מפגשי שיח לנשים בגיל המעבר, יום בריאות הסביבה, פעילות ניקוי חופים. הדברים מתחילים לזרום. יש שיתוף פעולה עם המרכז האקדמי רופין בנושא הגיל השלישי, בתים חמים לוותיקים בישובים. בשנה הבאה מתכוונים להכניס סטודנט לעבודה סוציאלית שיוכל לפתח עוד.
ורד - יש אצלנו פעילות לקשישים במועדונים, תכנית של אגף הספורט לעובדי המועצה – מספר מפגשים לאורח חיים בריא. פעמיים בשבוע יש שעה של פעילות ספורט, בזמן העבודה, התחילו עם בודדים. עכשיו יש 20 משתתפים.
טובי – מתאמת בריאות באלעד, פחות משנה. נמצאים במהלך חודש של סדנת בישול בריא לטבחים של הישיבות, דיאטן מהמחוז ושף חרדי שמכיר את הנושא איך ליצר תפריט בריא טעים וחסכוני. בסוף יוני מסיימים את המפגשים. מקווים שהתזונה בישיבות תשתפר. בנוסף עיריית אלעד עברה למבנה קבע, נצלו את העובדה ורכשו לכל עובדי העירייה כוסות רב פעמיות עם השם של כל אחד. מאמינים שקיימות זה חלק מבריאות.
מילכה - זאת המטרה שלנו לשלב בריאות וקיימות.
דפנה – אמנם זה עתה הצטרפו לרשת אבל נושא הבריאות עומד בבסיס הפעילות במתנ"ס מזה זמן. המתנ"ס מאד מרכזי בפעילות התרבות והספורט בישוב. עושים חודש בריאות, קידום ספורט, מתאימים לכל קהילה מה שמתאים לה, יש פעילות עם מתמודדי נפש לשילוב שלהם בתוך הקהילה. עוסקים גם בנושא עישון והעלאת המודעות, כיבוד בריא. זה לא פשוט להטמיע. דואגים להכניס תושבים שידם לא משגת לפעילות במתנ"ס.
מאיה – הרשות מממנת חוגים לחסרי יכולת. זה נותן מענה.
אוריאנה – איב דיבר על שגרירי בריאות, גם ברעננה יש שגרירי בריאות מקרב עובדי העירייה, הם עוברים סדנא של 10 מפגשים ומקבלים הכשרה בכמה תחומים. חשוב ללוות אותם בשוטף, לבקר אותם מדי פעם ולהביא להם רעיונות חדשים. פועלת יחד עם דיאטנית בנדון. השנה לקחו גמלאים – אנשים `שיש להם מה לתת` – אנשים שפרשו ממשרות בכירות ויכולים לתת הרצאות. הגיעו 35 איש. עוברים עכשיו הכשרה, בשיתוף האגודה לבריאות הציבור. בנו את ההכשרה לפי הצרכים. חלק מהם יתנדבו לטובת בעלי צרכים מיוחדים אך משום שזו קבוצה גדולה, מתלבטים עכשיו מה אפשר להציע להם. מבקשת רעיונות באיזה מקומות אפשר להציע להם להתנדב בעיר.
מילכה – זו העזרות בנכסים מקומיים. בקורס למתנדבים בבאר שבע, חלק מקורס ההכשרה למדו איך כותבים תכנית וכיצד מובילים תכנית. חלק מהקורס היה בנייה של פרויקטים עם אנשים בשטח, בתוך מסגרת הקורס. כל זוג ידע על מה הולכים לעבוד ועם מי הם פעילים בשטח. עכשיו הם פעילים בשטח. כמובן צריך לתחזק, מפגשים קבועים, להגיע אליהם וגם לחגוג.
תחיה – על פי הניסיון של הרצליה – צריך להשקיע במתנדבים. עדי עושה זאת כל השנים.
אסנת – במיזם "טועמים סיפור" – גמלאים מספרים סיפור בנושאי בריאות, היתה רכזת פעילה שתחזקה את הקבוצה וזה עבד יפה. לעומת זאת, העבירה שני מחזורים של הכשרת מתנדבים, איש מהם לא היה מוכן להתנדב. גאה לשתף במיזם אחר - קורס משחקולוגיה לכתות ח`, באחד מבתי הספר. הכשרה בתחום המשחקולוגיה נעשתה ע"י משחקולוג – איך בונים משחקים להעברת מסרים. תזונה והעשרה בידע נעשה על ידי תלמידי כתות ט` במגמה מדעית, בלווי צמוד שלה. הם יצרו שישה משחקים לגיל השלישי, שיחקו אתם, הייתה הצלחה גדולה. זכו במקום השני בהאקטון הארצי. הם ימשיכו את הפעילות בשנה הבאה, עם הקשישים. בנוסף, יש להם פעילות עם האגף לגיל הרך – מכניסים בריאות בכל פעילות. עושה עבודה אישית עם כל אגף ואגף לכל פעילות מגיעים מאות משתתפים וזה יותר קל לדייק את הצרכים שלהם כשעובדים עם אגפים בעירייה, והפעילות נעשית בעיקר במסגרות קיימות. זה הרבה יותר טוב ונכון. עבדו עם חולי צליאק – הפנינג לפורים – הם מאורגנים בקבוצות – הכינו משלוחי מנות, דוכני מכירה במחירים מוזלים, הרקדת בריאות (ע"י דיאטנית, ענת מטיאש 0542224646) – אירוע מיוחד לחולי צליאק. אירוע אחד נעשה בשיתןף מכבי ושני בשיתוף לאומית. מקיימת סדנאות בישול ללא גלוטן.
מאיה – תוהה איך מצליחים לקיים אירועים חיצוניים. אצלם כל אירוע חיצוני כרוך בגידור ואבטחה, מה שמייקר מאד את הפעילות.
אסנת – מקיימים אירועים עם מרכזים קהילתיים או במוזיאון – מקומות מגודרים. עד 500 אנשים לא צריך גידור. גידור מאד יקר.
שירה – האירוע ביער לא מצריך גידור.
אסנת – רצוי לעבוד עם שותפים שלוקחים חלק בעלויות.
מילכה – מזכירה את קיומו של מפגש בעיר מארחת בחבל מודיעין. המטרה – ללמוד מה העיר עושה – גם שומעים על פעילות וגם מסיירים כדי לצפות בהתרחשויות.