מילכה – פתחה את המפגש וציינה כי הצוות המשותף למשרד הבריאות, אפשריבריא והנהלת הרשת, חשבו שנכון לקיים את המפגש על מנת לשמוע. נרצה שכל אחד ישיב ל-3 שאלות: מה שלומכם, אישית, מה שלום היישוב, מי אחראי על בריאות בחרום, במה אנחנו (משרד הבריאות ורשת ערים בריאות) יכולים לעזור. אוריאנה (רעננה) – כולנו מזדהים עם מה שקורה, יחד עם זאת מחויבים לעשות פעילות הפגתית. מעוניינת לדעת מה קורה עם נושאים שנדחו בגלל המלחמה, האם אפשר להשתמש בכסף שנועד לפעילויות שבוטלו כדי לעזור לבצע פעילויות הפגתיות למפונים שהגיעו לרעננה, וגם מעוניינת שהרשת תמליץ על ספקים שונים כדי שנוכל לאחד כוחות ולבצע פעילויות בשיתוף כמה רשויות ביחד.
סאמיה (מעא`ר) - אחראית על בריאות בחירום, היו להם תוכניות רבות לחודש אוקטובר ועצרו הכל. האם אפשר להעביר כספים לתוכניות מתאימות לחירום? מציעה לאסוף רעיונות מה אפשר לעשות בבתי ספר ובקהילה?
לאוריאנה יש תוכניות מוכנה לשתף.
ג`ינה, נדא, עינת אופיר, שני ברזילי - באו להקשיב.
מעיין גואטה (יבנה) - עברו יומיים ללא אזעקות. כפופה למחלקת הספורט, עשו כמה פעילויות ספורט עם מתנסים, פעילויות במקלטים עם מתנדבים וחלק מפגשים בזום.
שרון (מ.א עמק יזרעאל) - היו אצלם אזעקות בודדות, בגדול שקט, יש רצון גדול לעזור. שואלת האם יוכלו לעשות שינוי בתוכניות ולהעביר תקציב לעשות דברים יותר משמעותיים, יש להם מפונים מהדרום רוצים לעשות להם פעילות תרבותית וספורט. רוצים לשבץ לכל ישוב פעילות גופנית מתאימה. עוד משהו חשוב: הנוער נחשף לתכנים קשים ברשתות אם אפשר ליצור הקלטות זום שנוכל להפיץ בנושא החוסן, יסייע מאד.
אוריאנה - יצרה קשר עם העו"ס הם יכינו הרצאה לבני נוער ויעלו את זה בזום.
שרח (קריית אתא) - רוצה לשמוע על אפשרות הסבת תקציבים בעיקר בתחום התזונה תשמח גם לשמוע רעיונות.
זוהר (מ.א עמק הירדן) - יש להם מעל 3000 מפונים מדרום ומצפון, חלק הגיעו בצורה מאורגנת וחלק בצורה פרטית. זה מעמיד אתגרים בפניהם. יש לה צוות של 3 בנות שעוזרות להגדיל צוותים בישובים, למשל מכסת תרופות לקופות החולים, התרימו מעל 300 מנות דם. עשו קצת מבחינת החודש הוורוד - קישטו את העמק לחודש אוקטובר בוורוד. יש להם רעיונות, בכל יישוב יש פעילות ספורט לילדים, ספורט לוותיקים, יש גם תוכניות שלא יוכלו להתקיים.
שרית (קריית מוצקין) – באזור קצת יותר רגוע. יש בעיה שאין מסגרת לילדים וזה מקשה על העשייה. פעילויות שכבר סגרו נאלצו להפסיק. צריכה לשלב עבודה עם להיות עם הילדים. העלו כמה רעיונות ובוחנים אותם. תוהה אם ניתן לקיים פעילויות בזום.
ג`ודי (באר יעקב) - יש אזעקות כל יום וזה מלחיץ, קרובים שלה בכפר עזה איבדו הכל. חזרו לעבוד בעירייה, ביטלו הרבה דברים והעבירו לזום גם פעילות ספורטיבית וגם דברים רגשיים, שיחות עם משפחות שיש להם לוחמים/מות, איך לתווך את הכל לילדים, גם פעילות מיינדפולנס – שילוב של פעילות גופנית ופעילות לנפש. הרשת יכולה לעזור להעביר בזום מערך שיתאים לכולם.
ורד (מ.א. דרום השרון) - עסוקים בלהסתובב בין משפחות של נעדרים/ חללים /חטופים. יש משפחות שמארחות פליטי כפר עזה. נעשות פעילויות ספורט בזום, נותנים מערך של השירות הפסיכולוגי למי שצריך. בונים קהילות נוספות בספורט, מנסים להכניס את החינוך הבלתי פורמלי לפעולה.
מאיה (ראש העין) - תיק בריאות בחירום הוא לא אצלה. ביום יום עושה פעילויות שקשורות להסחה, ספורט, תכני רוגע, מיננדפולנס, תזונה במצבי משבר, בשיתוף פעולה עם קופות החולים. מפיצה מידע שמלקטת מכל הרשתות. מה שמטריד אותה – האם ישמרו לרשותה התקציבים לקידום בריאות ולא יילקחו לטובת הביטחון. קיימת תקשורת עם התושבים דרך ערוצי התקשורת העירונית. הגיעו מפונים מהדרום – מה יכולים לתרום להם?
שרון ג``ורגי (כפר סבא) – עצובים ומתפקדים, התושבים בחרדה למרות שלא היו הרבה נפילות. גויסה בצו 8 לעירייה, אחראית על תיק בריאות בחירום. עשו התרמות דם, יצאו עם דברים של חוסן לכל העובדים וגם לתושבים, להורים למתבגרים, לילדים, למשפחות מיוחדות, הפיקה 4 סרטונים עם הרווחה והחינוך, כלי חוסן. הן שתי נשים שמתפעלות את הכל, בגיבוי עירוני מלא. בעיקר מחבקות במילים, בסדנאות, כדי להחזיק את הנפש של המערכת. זו תשתית שנבנתה בשגרה ופועלת בחירום. רוב אנשי המקצוע הרלבנטיים מגויסים ולכן אין הרבה אנשים שנותנים סדנאות בנושא חוסן. שולחת את הטלפונים של גורמים מקצועיים שיכולים לסייע. ממליצה למתאמים ליזום ולהתעקש מול המנכ"ל והגזבר על הוצאות חיוניות שלא היו בתקציב. שמחה לשתף בכל מה שעושה. מודה על הזום המחבק הזה.
סיגלי (מ.א. בני שמעון) - עייפה אך מתפקדת. ברמת המועצה, לא מרגישה לבד, המועצה מגויסת, יש עם מי לעבוד. בקשר עם המרפאות, יש הרבה דרישות מהתושבים. חילקו ציוד לישובים. היו להם מפגשי זום להורים – לחיזוק החוסן. מנסה לסייע למועצות השכנות.
לורה (ירושלים) – רוב הזמן עם המשפחה, איבדו קרוב משפחה.
שורוק (אום אל פחם) - מקווים לימים בטוחים ושקטים, אנשים לא יוצאים לעבודה, כי רוב מקומות העבודה שלהם במרכז ובדרום. פוחדים לצאת מהעיר. החוסן של הילדים במצב קשה. היא ממונה תיק בריאות בחירום. בחלק מבתי הספר אין מקלטים, רק חלק יחזרו ללמוד. שלש השנים האחרונות היו קשות מאוד, הן הקורנה והן מבחינת הביטחון.
מיכל דוידוביץ (מבשרת ציון) - בהתחלה פעלה על אוטומט, התרגלה לפעול בחירום. התגייסו מידית לישיבת חירום. עכשיו מתחילה להיחשף לסיפורים הקשים, עכשיו זה מתחיל לשקוע. הוקמו הרבה קבוצות של מתנדבים בשיתוף מחלקת החינוך ויו"ר מועצת הנוער. הם הפיצו שאלון לגיוס מתנדבים, בני נוער. יש מתנדבים למשימות סיוע, למשל, בייבי סיטר לילדים, כדי לסייע להורים. פתחו מרכז לאיסוף מצרכים. בני נוער מהצופים עומדים עם רשימות בסופר ומגייסים תרומות נדרשות. במלון מעלה החמישה יש הרבה מפונים. רופאים הקימו מרפאת שדה במלון ושם מטפלים במפונים. מטפלים גם בבריאות הנפש ומניעת אובדנות. בני נוער מעסיקים את הילדים במלון, מסייעים במרפאה, בשמרטפייה שהקימו לילדי העובדים. יש הרבה שיתוף פעולה עם הרווחה והחינוך.
עדי חמו (הרצליה) – שלשת ילדיו מגויסים, בעוטף עזה. בעירייה פתחו מיד חמ"ל, נמצא שם כל השבוע. הוגדרו יעדים על ידי ראש העיר. מארחים כ- 2000 מפונים במלונות, נותנים להם מענים רפואיים ומעטפת מחבקת. דואגים גם לתושבים. אוספים תרומות לעוטף עזה. יש מתנדבים רבים. מה שעושה בשגרה, עושה גם בחירום. מנגישים לציבור את שירותי הבריאות. דואג למיקום חדש למרפאה חסרת מיגון. יש וואטסאפ קבוצתי של 135 רופאים שרוצים להתנדב. יש שיתוף פעולה עם כל האגפים בעירייה, כדי לתת מענה טוב לתושבים. נמצא בקשר טוב עם לשכת הבריאות המחוזית, קופות החולים ובתי המרקחת. עושים הרבה פעילות הפגתית, בזום. פתחו 11 שמרטפיות בעיר לילדי עובדים חיוניים, 250 משתתפים בהם. מבקש לקבל תכנים בזום שיוכלו להעביר.
אביבה (הרצליה) - חסרה לה פעילות לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. צריך לבדוק איך מוציאים אותם מהבית ועושים להם פעילויות. היא מתנדבת באקים הרצליה. בנוסף, חשוב לתת לבני הנוער הרצאות של פסיכולוגים.
מיכל דריהם (יוקנעם) – יוקנעם חוותה מכה קשה, יש 7 נרצחים מיוקנעם. לשמוע סיפורים על מה שהיה במסיבה, זה משתק. היתה השבוע בבית, אפתה עוגות והכינה מנות קטנות של סלטי בריאות, במטבח הקהילתי, לחלוקה לחיילים. נפתחה קבוצה לנשות מגויסים, גם לנשים עצמאיות, יש הרבה זומים. בינתיים קיבלה שלשה רעיונות מעולים כאן, במפגש. פועלת כמספר 2 בבריאות בחרום – מעדכנת את התיק. מאמצת את הרעיון של וואטסאפ הרופאים.
מאור (מ.א. גולן) - העבודה בחירום מאוד שואבת ותובענית. חושב שהגיע הזמן לעצב את תפקיד מקדם הבריאות בקהילה, בעיקר בחירום. ביומיים האחרונים מקדמים כל מיני פעילויות, יחד עם המרכז הקהילתי, מחלקת הספורט, יחד עם חוסן. עושים פעילויות מדהימות, מקווה שיסתיים מהר. יש מתח בצפון.
דפנה (טירת כרמל) - שבוע מטורף, מחזיקה בשני הכובעים, גם ממונה תיק בריאות בחירום וגם מתאמת בריאות בעיר. מסכימה עם מאור שצריך לדייק איך הדברים עובדים, זה חייב להיות ביחד. ממשיכים לפעול בכל הנושא של תיאומים ותכלול. כינסו את פורום בריאות בחירום כדי לראות שכל שירותי בריאות פתחו את תיקי החירום והם מוכנים ומסודרים. נמצאת בקשר עם אגף הרווחה, ושאר השירותים בעיר וגם עם מרכז רפואי מעלה כרמל. המון קישורים לזום. עושים פעולות רבות עם כל המחלקות. מתעסקים בעיקר במענה ריגשי למשפחות. יש אצלם מפונים, בבתי מלון, מסייעים להם. מה שמטריד אותה - הסיפור של אתרי דחק ומענים רגשיים בשעת חירום. צריך לחשוב איך לתת לזה מענה. הם לא תחת משרד הרווחה וגם לא ממש תחת משרד הבריאות. בכל פעם הנושא עולה כשמנסים לבנות פורמט לשעת חירום. צריך גם לדעת מה עושים עם חולים שזקוקים למחולל חמצן בזמן של הפסקת חשמל.
מורן מגנזי (משרד הבריאות) - הפגישה מאוד חשובה. מהשיתופים שנעשו כאן רוצה להציע סיוע בתחום התזונה. (ראו להלן הצעות שהועברו לאחר המפגש).
מיכאל (באר שבע) - בבאר שבע מתואמים בכל הרמות. יש מישהי שעוסקת בבריאות בחירום, יש פעילויות בכל השכונות בעיר. שתי בעיות מרכזיות: קשישים - עובדים זרים שנוטשים קשישים, בגלל המצב. יש ביקוש לכח אדם בדרום. לא רואה מתאמים מהעוטף. גם הוא מהעוטף והוא פונה לאילת. אנשי העוטף הנם ברמה גבוהה של טראומה, שואה קטנה. זה מעגל רחב שידרוש שנים להחזיר את המצב לקדמותו. יש הרבה מה לעשות עכשיו, בעיקר בנושא של הפגת מתח וחרדה.
זוהר – רוצה לשאול, כמועצה קולטת, איך אפשר לבקש מיישובי העוטף לנסח את הצרכים של תושבי העוטף, כדי שכל מי שרוצה לעזור, יוכל. מיכאל – כמעט כל תושבי הקיבוץ שלו נמצאים במלון באילת. קהילת הקיבוץ התארגנה כדי לתת מענים חינוכיים וכדי לסייע. מציע לפנות לאנשים שפונו ולקבל מהם מידע על הצרכים, יש גם הרבה אנשי מקצוע בקרבם ומתחילים להתארגן ולתפקד בתוך המציאות שנוצרה. צריך לעבוד עם הקהילה עצמה.
מעיין זק (עכו) – גרה בקריות ועובדת בעכו. לומדת מכולם מה לעשות.
נטע גומפריך (קריית מלאכי) – יש מערך מתנדבים שעובד. רוצה להסב חלק מהפעילויות עבורם. רוצה לוודא איך אפשר להסב חלק מהתקציבים עבור פעילות של מתנדבים.
דר` אפרת אפללו - מודה על השיתוף. משרד הבריאות הקים חמ"ל באירפורט סיטי. משרד הבריאות מתפקד בשעות הקשות הללו, נציגי לשכות הבריאות מבקרים בשטח כדי ללמוד על הצרכים ולסייע. עובדים בטיפות חלב. הקימו מכלול ממשקים, ביחד עם המחלקה האסטרטגית מנסים ליצור פלטפורמות בכל תחום, כולל הכנת חומרי הסברה וכלים. יודעים שהרשויות המקומיות הם הכתובת. יש מענים בריאותיים שהם באחריות קופות החולים, אבל צריך לבדוק שיש להם את התשתיות בכל מקום. הוחלט ביחד עם משרד התרבות והספורט לבטל את יום ההליכה. מציעה לפנות אליה ישירות בשעת הצורך, כמו גם לצוותים נוספים.
לירי - מתרגשת ממה שעושים הכוחות המשולבים. בעניין השאלות לגבי מימוש התקציבים. כדי לקבל תקציב – צריך לממש אותו. צריך להוכיח גם מטצ`ינג של הרשות. היה גם ניסיון מהקורונה, יאפשרו גמישות מסוימת להסטת תקציבים, בעיקר לצרכי חוסן. יכינו קוים מנחים. אמנם בוטל יום ההליכה אך חשוב מאד לקדם פעילות גופנית, אנשים צריכים להמשיך להיות פעילים. באתר של אפשריבריא פתחו לשונית חדשה של אפשריבריא בחירום. נשאלה שאלה – "לגבי חשבוניות, עדיין צריכים להגיש עד סוף נובמבר או שתתנו לנו הארכה לאור המצב". תשובה - יצטרכו בסוף את כל החשבוניות. ממליצה לרכזן כבר עכשיו, בשוטף.
מילכה – אמנם קיצרנו, אך יש יוזמות שעלו ולא פורטו – אנא שתפו את כולם בצורה מפורטת. שרון – שולחת את שמות הספקים, לא תצליח לשתף, עמוסה ביותר. זוהר – מבקשת לידע על קולות קוראים. היה לאחרונה קול קורא של משרד התרבות והספורט שלא ידעו עליו גם במחלקת הספורט. המפגש הסתיים בהבעת תודה של כולם. מילכה שולחת חיבוק גדול לכולם.
==== בהמשך למפגש שלחה דר` מורן מגנזי את הדברים הבאים:
שלום לכולם, בהמשך לפגישה החשובה הערב, שמחתי לראות ולשמוע אתכם, קודם כל מחזקת אתכם , העבודה שלכם חשובה כל כך ותודה רבה. רציתי לומר שאגף התזונה ותזונאיות בריאות הציבור כאן בשבילכם כמו כל צוות אפשריבריא, המקדמות ורשת ערים בריאות. כמה דברים שבעקבות השיחה כותבת שאפשר לעשות ברשויות: 1. לכוון את המתנדבים ברשות והעמותות לתמהיל חבילות מזין ומחזק יותר, נוכל לסייע בהכוונה. 2. בנושא התעסוקה לתושבים ולמשפחות פעילות גופנית ואפשר גם סדנאות בישול בריא להורים וילדים. 3. לדאוג לנוער מבחינת חוסן ומניסיון הקורונה תוכניות למניעת הפרעות אכילה. 4. מתן כלים להורים לאכילה רגשית ונושא האכילה בקרב הילדים. 5. במקומות שיש מתקנים ומלונות לעבוד יחד עם צוות הלשכה והתזונאית המחוזית ולראות את הצרכים התזונתיים והצרכים הנוספים שצריך לשים אליהם לב. 6. תמיכה בהנקה. כל דבר שאתם רואים בשטח וחושבים שצריך לשפר את המענה התזונתי או שעשיתם והיה יעיל נשמח שתציפו אלינו ותשתפו אותנו. שיהיו ימים טובים יותר ?? מורן מגנזי - 054-449-9779
שרון ג`ורג`י מוסרת כאן את שמות הספקים הרלבנטיים:
עינת חוסן 054-658-9338 – עוסקת בחוסן שרון עופר 052-453-7539 – במדיטציה עמיר גפן מאור 050-628-3809 - בסייבר שני חן חדש 050-316-6515 - פסיכותרפיסטית. חוסן מתבגרים סנדרה פולק 050-736-9368 - יוגה והתעמלות כיסא לגיל 3 ליאת דותן 054-554-5878 - פסיכולוגית חינוכית- חוסן הורים דפי חוסן 052-330-2900 - חוסן להורים לגיל הרך
הצעות של זוהר - רעיונות: לייצר או לאסוף מגוון סרטונים בלינקים מסודרים: - סרטונים של מתכונים קלים ובריאים להורים וילדים, לנוער ממשרד הבריאות - סרטוני ספורט בבית לכל המשפחה - סרטוני ספורט לוותיקים על הכיסא וגם בעמידה
תזונה: - סרטונים של הכנת מאכלים קלים ובריאים, הכנה מהירה - סרטון ארגז אוכל בריא בממד/ מקלט - להכניס לזומים של משרד החינוך או למערך שיעורים של משרד החינוך גנים ובתי ספר תוכן של חוסן ובריאות, אולי אפילו סרטונים. גינון לילדים ומבוגרים: תזונה בעציץ- קבוצות וואטסאפ לליווי מי שמעוניין בגינת ירק באדנית (יכולה להסביר) אושר בעציץ- זרעי פרחי חורף (יכולה להסביר) תוכנית תזונה יחד עם הסופר המקומי, או סופר גדול, סימון ירוק.
|