דיווח מתאמים התחלנו את השיח עם הסוגייה של תוכנית עבודה. ב 2023 קבלנו מעט תוכניות. שאלה נוספת, האם יש גם הערכה לתוכניות. נרצה לקבל תכנית עבודה ממכל המתאמים, כולל התייחסות להערכה. עדי – כל אגפי העירייה כבר הגישו תוכניות עבודה ל 2024, ואושרו, אולם טרם אושר תקציב ועל כן עובדים על פי 1/12 לפי תקציב 2023. לשאלה אם מבצעים הערכה לתוכנית כל שהיא, השיב כי עובדים עם מומחית להערכת תוכניות. הדס – נפגשה לפני שבוע עם שרון, הדיאטנית של רמת גן, לשיחת עמיתות. מסכימה שנפנה אליה דיאטניות עירוניות להתייעצות. 8 שנים פועלת תוכנית התזונה במסגרות החינוך – החליטו לבחון האם המאמצים שהושקעו בשטח נושאים פרי. בחרו 25 גנים בגילאי 3, עקבו אחריהם שנה שלמה, עם שאלונים ממוחשבים עשו הערכה במחצית השנה וסוף השנה. מדדו את יעילות העבודה בהיבטים של שינוי בעבודת הצוות, בהגשת המזון. רוצים להוסיף שאלון עמדות של הצוות לפני ההתערבות, בשיתוף עם אגף התזונה של משרד הבריאות. עושים גם תצפיות בשטח. עושים בקרה של נהלים, האם עומדים בנהלים, האם מקיימים הדרכה. תצפיות יכולות להיות קבוצתיות ופרטניות. היום מקיימת הרצאה לגננות חינוך מיוחד, במטרה ליצר רצף טיפולי תזונתי במסגרות הקיימות. המטרה היא העלאת הידע והמודעות של הצוותים בשטח. משקפים לצוות ולהורים את הממצאים. מעצימים את הדברים הקיימים. מילכה – מעניין לדעת האם ההורים עשו גם שינוי בבית. הדס - יש פניות מהורים, שואלים כיצד מכינים תבשילים. התוכנית שמה דגש גדול על קטניות, על מנת לצמצם את המזון מהחי. מנת הקטניות היא מנה רביעית. בנוסף לכך שמים דגש על הרגלי אכילה. נותנים לילד הזדמנות לאכילה קשובה, עצמאות, שליטה בתפריט שלו. מחיר המנה לא השתנה לאחר תוספת המנה הרביעית. הוציאו את הפלסטיק. משתמשים בכלים רב פעמיים ויש מדיחי כלים בכל הגנים. עדי – עשו גם תהליך עם ההורים. היה תהליך לא פשוט. טוביה – יש לו תזונאית חדשה שרק נכנסה לתפקיד, עברה מכרז, 70% משרה בעירייה. ישלח מיד את תכנית העבודה שהכינו ל 2024, אין להם הערכה לכל תכנית. עמותת מהיום נותנת להם את קידום הבריאות בגני הילדים – הם גם מעריכים את התוכנית שלהם. בנושא עיר ללא עישון המצב היה טוב, יש דברים לשפר, עדיין לא עברה החלטה של מועצת העיר. מקיימים גמילה מעישון לעובדי העירייה ולתושבים באמצעות המוקד הטלפוני של משרד הבריאות. יש בעיר הרבה מפונים. כל תושבי קיבוץ סופה נמצאים בעיר – 55 משפחות נכנסו לדירות חדשות בעיר. גם במלונות יש מפונים ממקומות שונים. יש גם תושבי חוץ שנמצאים במקומות פרטיים. עכשיו בונים תכנית עבודה 2024 אך בינתיים התקציב הוא חודשי. מור - לגבי 2024 עובדים על תכנית עבודה. מאמינה שעד שבוע הבא תהיה תכנית שלמה. עשו הערכה מלווה להכשרה של מורים על איתור מצוקות בדימוי גוף והפרעות אכילה, עם שחר כוכבי, דיאטן קליני. המורים קיבלו ידע וכלים וכן הבנה שלא בידם לטפל אלא להפנות לאנשי מקצוע. מעבירים גם קורסים בנושא צמצום בזבוז מזון והקניית כלים ומיומנויות. הדס – באותה מתכונת של הכשרת שומרי סף למניעת אובדנות, נראה לה שזה ממש קריטי לקדם את התוכנית בנושא הפרעות אכילה ודימוי גוף, באופן יותר מערכתי. תוכנית "בעד עצמי" היא תוכנית של משרד החינוך, באמצעות היועצות החינוכיות. בית ספר יכול לבחור אם לקיים אותה או לא. ב"גפן" יש תוכנית רבות בתחום הבריאות אך אין לגביהן פירוט כך שלמעשה לא יודעים מה כוללת. בעיית הפרעות האכילה התגברה בעקבות הקורונה – צריך לטפל בזה כמו במניעת אובדנות. מור – חשוב בהחלט לזהות ולא להתערב. אשר לתוכניות עם הערכה - זה לא ממש הערכה, יש להם תזונאית שעובדת בתוכנית לתנועות נוער וגם בחברה החרדית. הגיעו לבתי ספר (חרדיים) ואמצעותם הגיעו לחברה. קיימו סדנא להורים וסדנא למורות, חילקו משובים כדי לראות שינוי התנהגות. תוכנית "לאכול, לחסוך לאהוב" – קורס שנותנים לתושבים בארבעה מפגשים, נמצאים במחזור השמיני. בכל אחד היו כ 100 משתתפים. בפיזיים היו 20 משתפים. בכל קורס: תכנון ארוחות, אכסון, קניות ובישול. העביר את הקורס מומחה לקולינריה וצמצום בזבוז מזון. את הקורס ליוותה דיאטנית, ענתה לשאלות שעלו בקבוצת ווטס-אפ. הליווי המקצועי סייע במתן תשובות מקצועיות. פתחו קבוצת ווטס-אפ לבוגרי הקורס, שם מעלים תכנים, סרטונים וטיפים לצמצום בזבוז מזון ותזונה ים תיכונית ומקיימת, הכנה ביתית. גם שם חילקו משובים. עכשיו, בעת המלחמה, חשבו מה ניתן לעשות על מנת לחזק את החוסן הקהילתי באמצעות מזון. כתבו מסמך מדיניות של מטבחים קהילתיים שהם גם בריאים וגם מקיימים. עשו מיפוי בעיר ומצאו שאין מטבחים כאלה במרכזים קהילתיים. במקומות שהיה בתכנון להקים כזה, השתלבו בשלב התכנון. במקומות שהיה מטבחון שלא מספיק עבור מטבח קהילתי נולד הרעיון של פרויקט "לבשל את זה הלאה". הדס – שואלת אם המטבח הקהילתי צריך לקבל אישור של בריאות הסביבה במשרד הבריאות. אצלם בעיר, לא אישרו פתיחת מטבחים אשר לא עמדו בסטנדרטים. מור – המטבח אותו תכננו הוא מטבח קהילתי לימודי, בו מבשלים אנשים למען עצמם. רכזי קיימות בשכונות העיר הוכשרו כרכזי מטבח קהילתי. הכינו חוברת הנחי לרכזים – דברו גם על בטיחות מזון. התחילו פילוט ראשון. המטרה היא להעצים את התושבים על מנת שיוכלו להכין לעצמם ארוחות בריאות ומקיימות. במסגרת פרקטיקום של אוניברסיטת תל אביב, הפעילה קבוצת סטודנטיות שבצעו מיפוי בקפטריות. השתמשו בשאלון שמשרד הבריאות הוציא באשר למה נמכר בקפטריות, שתיה מתוקה, ממתקים. הבטיחה לשלוח לכולנו את השאלון. עשו מיפוי בקפטריות במרכזים קהילתיים. לא הספיקו לגבש המלצות ולהחליט על דרכי פעולה. הצליחו בינתיים רק לעשות שינויים קטנים, בהסכמה. הדס – אצלם במרכזים קהילתיים יש רק מים. זה מסר ברור. זו מדיניות עירונית. כל מה שקשור למכרז בתחום התזונה – זה באחריות מחלקת הבריאות. עדי – יש בעיר רכזות קהילה שאחראיות לקשר בין בתי הספר והקהילה – החינוך הבלתי פורמלי + גינה קהילתית. הדס - מנסים להוביל רצף חינוכי, רצף קהילתי, רצף בריאותי זהו הדגש שלהם. כשרשת ערים בריאות, משרד הבריאות, לשכת הבריאות, משרד החינוך נותנים את האסמכתא לעשייה – זה נותן גיבוי וממצב את מעמדם בעירייה. עדי – העקרון הוא - שהשותפים ידברו באותה שפה, אם זה יהיה בכל המערכות העירוניות – זו תהיה עיר בריאה. כולם מודים לכולם – למדנו הרבה היום.